Informacijos apie alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas teikimas

I. FASUOTI MAISTO PRODUKTAI

Vadovaujantis nuo 2014 m. gruodžio 13 d. įsigaliojusio 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams <...> nuostatomis ženklinant fasuotus maisto produktus visas alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas ir produktus ar pagalbines perdirbimo medžiagas, ar medžiagas, gautas iš toliau išvardytų medžiagų arba produktų, sukeliančių alergijas ar netoleravimą, naudojamus gaminant ar ruošiant maisto produktą ir išliekančias galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu būtina nurodyti sudedamųjų medžiagų sąraše aiškiai pateikiant alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos arba produkto pavadinimą. Be to, alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos arba produkto pavadinimas turi būti pabrėžiamas pateikiant jį taip, kad jis aiškiai išsiskirtų iš kitų sudedamųjų dalių sąrašo sudedamųjų dalių, pvz., pasirenkant tam tikrą šriftą, stilių arba fono spalvą.

Pateikiamas dribsnių sudedamųjų dalių sąrašo pavyzdys

Sudedamosios dalys: avižų miltai, kviečių miltai, miežių miltai, kukurūzų miltai, cukrus, kviečių krakmolas, medus (5,1 %), lazdyno riešutai (2 %), joduota druska, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E 339, antioksidantas E 306, cianokobalaminas (vitaminas B12), kalcio karbonatas, kvapiosios medžiagos.

Kokios medžiagos laikomos alergiją arba netoleravimą sukeliančiomis medžiagomis?

Teisės aktas skiria 14 grupių alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų arba produktų:

1. Glitimo turintys javai (t. y. kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, spelta, kamutas arba jų sukryžmintos atmainos) ir jų produktai, išskyrus:
a) kviečių pagrindu pagamintus gliukozės sirupus, turinčius dekstrozės ( 1 );
b) kviečių pagrindu pagamintus maltodekstrinus ( 1 );
c) miežių pagrindu pagamintus gliukozės sirupus;
d) javus, naudojamus alkoholio distiliatų, įskaitant žemės ūkio kilmės etilo alkoholį, gamybai;
2. vėžiagyviai ir jų produktai;
3. kiaušiniai ir jų produktai;
4. žuvys ir jų produktai, išskyrus:
a) žuvies želatiną, naudojamą kaip vitaminų ar karotinoidų pagalbinę medžiagą;
b) žuvies želatiną ar žuvų klijus, naudojamus alaus ir vyno skaidrinimui;
5. žemės riešutai ir jų produktai;
6. sojų pupelės ir jų produktai, išskyrus:
a) rafinuotą sojų pupelių aliejų ir riebalus ( 1 );
b) natūralių tokoferolių mišinius (E306), natūralų d-alfa tokoferolį, natūralų d-alfa tokoferolacetatą, natūralų sojų pupelių d-alfa tokoferolio sukcinatą;
c) iš sojų pupelių aliejaus gautus fitosterolius ir fitosterolio esterius;
d) augalinių stanolių esterius, pagamintus iš sojų pupelių aliejaus sterolių;
7. pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę), išskyrus:
a) išrūgas, naudojamas alkoholio distiliatų, įskaitant žemės ūkio kilmės etilo alkoholį, gamybai;
b) laktitolį;
8. riešutai, t. y. migdolai (Amygdalus communis L.), lazdyno riešutai (Corylus avellana), graikiniai riešutai (Juglans regia), anakardžiai (Anakardium occidentale), pekaninės karijos (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilinės bertoletijos (Bertholletia excelsa), pistacijos (Pistacia vera), makadamijos ar Kvinslendo riešutai (Macadamia ternifolia) bei jų produktai, išskyrus riešutus, naudojamus alkoholio distiliatų, įskaitant žemės ūkio kilmės etilo alkoholį, gamybai;
9. salierai ir jų produktai;
10. garstyčios ir jų produktai;
11. sezamo sėklos ir jų produktai;
12. sieros dioksidas ir sulfitai, kurių koncentracija didesnė kaip 10 mg/kg arba 10 mg/l, visame SO 2 skaičiuojami paruoštiems vartoti produktams arba produktams, atgamintiems pagal gamintojų nurodymus;
13. lubinai ir jų produktai;
14. moliuskai ir jų produktai.LT 2011 11 22 Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 304/43

( 1 ) Ir iš jų gauti produktai, jei dėl apdorojimo proceso nepadidėja tarnybos įvertintas atitinkamo produkto, iš kurio jie gauti, alergiškumo lygis.

Kaip turi būti pateikiama informacija apie alergiją arba netoleravimą sukeliančias medžiagas, jeigu sudedamųjų dalių sąrašas nėra privalomas?

II. NEFASUOTI MAISTO PRODUKTAI IR PATIEKALAI, TEIKIAMI VIEŠOJO MAITINIMO ĮMONIŲ

Vadovaujantis nuo 2014 m. gruodžio 13 d. įsigaliojusio 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams <...> 44 straipsnio nuostatomis, nuo minėtos datos atsirado pareiga pateikti informaciją ir apie nefasuotų maisto produktų, įskaitant viešojo maitinimo įmonių tiekiamų maisto produktų (patiekalų), sudėtyje esančias alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas arba produktus.

Kol nėra nustatytų konkrečių nacionalinių reikalavimų, yra galimi 2 informacijos apie alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas pateikimo būdai:

♦ Informacija apie alergenus pateikiama raštu tiksliai nurodant konkrečiame maisto produkte (patiekale) esančius alergenus;

♦ Informacija apie alergenus pateikiama raštu nurodant, kad informacijos apie maisto produktuose (patiekaluose) esančias alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas galima gauti pasiteiravus personalo ar pan. (tačiau subjektas turi užtikrinti, kad ši informacija būtų tiekiama).

Minėta informacija gali būti teikiama kainų etiketėse, informaciniuose kataloguose, meniu ir / ar kitose vartotojui prieinamose vietose.

Pateikiamas restorano meniu ištraukos pavyzdys

Pica su sūriu
Sudėtyje yra aukščiausios rūšies kviečių miltų, kiaušinių, sūrio, garstyčių.

 

III. KAS YRA ALERGIJA IR MAISTO NETOLERAVIMAS?

IV. KAIP SUŽINOTI AR PERKAMO MAISTO PRODUKTO SUDĖTYJE YRA ALERGIJĄ AR NETOLERAVIMĄ SUKELIANČIŲ SUDEDAMŲJŲ DALIŲ?

Atgal