Savaitės klausimas: kaip turėtų būti tinkamai paruošti arbūzai ar melionai, prieš juos supjaustant ir patiekiant pardavimui?

Už pjaustytų vaisių saugą ir kokybę atsako pjaustytų vaisių pardavėjas. Tais atvejais, kai arbūzai ar melionai yra labai stambūs, gali būti parduodami ir supjaustyti perpus ar mažesnėmis dalimis. Supjaustytas vaisius vartotojui turi būti pateiktas saugiai – apsaugotas nuo aplinkos taršos (pvz. apvyniotas maistine plėvele), tinkamai paženklintas.

Norint užtikrinti, kad supjaustyti vaisiai išliks saugūs, labai svarbu laikytis higienos reikalavimų, vykdyti savikontrolės tyrimus. Vaisiai prieš supjaustant turi būti gerai nuplaunami geriamuoju vandeniu, truputį apdžiovinami, po to švariais peiliais perpjaunami į 2–4 dalis, supjaustytas vaisius aptraukiamas maistine plėvele. Supjaustyti juos reikėtų prieš parduodant, tam skirtoje vietoje ar patalpoje, bet jokiu būdu ne pardavimo metu ir ne pardavimo vietoje.

Supjaustytų vaisių tinkamumo vartoti terminas labai sutrumpėja, jie greičiau sensta bei surūgsta. Todėl pardavimui rekomenduojama paruošti nedidelį pjaustytų vaisių kiekį.

Atnaujinta:
2020-08-07
Atgal