Rekomendacijos maisto tvarkymo subjektams: saugantis koronaviruso, būtina imtis papildomų prevencijos priemonių

Pirmadienį, kovo 2 d., Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) vykusio susitikimo metu su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos nariais plačiau aptarti maistą tvarkančių įmonių prevenciniai veiksmai, saugantis koronaviruso plitimo grėsmės. Susitikime dalyvavę Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) atstovai pasidalino naujausia informacija apie pasaulyje plintantį naująjį virusą bei priminė, kad viena geriausių prevencijos priemonių – teisinga rankų higiena ir dezinfekcija.

ULAC medikų teigimu, padidėjus virusinių infekcijų rizikai, plauti rankas reikėtų kur kas kruopščiau, su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu bent 20 sekundžių ir reguliariai. Nesant galimybės nusiplauti rankų muilu, rekomenduojama dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, efektyviai naikinančiomis ligų sukėlėjus.

Siekiant sumažinti pavojų užsikrėsti virusu, rekomenduojama neliesti nešvariomis rankomis veido, akių, nosies, burnos ir kt., nes ir per jas virusas gali patekti į organizmą. Itin svarbu laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo – kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę.

Pasak VMVT specialistų, vertindamos riziką vartotojams, viešojo maitinimo įstaigos, kavinės, restoranai, barai, taip pat prekybos centrai turi pasirūpinti rankų dezinfekcinėmis priemonėmis prie įėjimų bei maisto gamybos patalpose ar prekybos salėse. Prie praustuvių, lankytojų tualetuose turi būti iškabintos rankų plovimo instrukcijos. Didžiuosiuose prekybos centruose informaciją, kaip teisingai plauti ir dezinfekuoti rankas, rekomenduotina teikti per vaizdo ekranus ar garsinę reklamą.

Susitikime akcentuoti ir patalpų bei įvairių paviršių valymo bei dezinfekavimo, taip pat parduodamų nefasuotų produktų apsaugos prekybos centruose, prekybos vietose ir turgavietėse reikalavimai.

Viešojo maitinimo, prekybos ir gamybos įmones šiuo metu būtina valyti dažniau nei įprastai, tinkamai dezinfekuoti patalpas ir įvairius liečiamus paviršius – durų rankenas, turėklus, lankytojų stalus viešojo maitinimo įmonėse, krepšius prekėms sudėti, vežimėlius produktams vežti. Gamybos įmonėse, ligoninėse, kur yra gaminama didesniam žmonių skaičiui, maistas turi būti tvarkomas su vienkartinėmis pirštinėmis.

Buvo pabrėžta, kad nefasuoti maisto produktai pardavimui turi būti pateikiami taip, kad būtų išvengta jų užteršimo – maisto prekybos įmonės privalo užtikrinti, kad lankytojai prisiliesdami rankomis, čiaudėdami ir pan., neužterštų nefasuotų maisto produktų, ypač kurių prieš vartojimą negalima nuplauti.

Viešojo maitinimo ir prekybos įmonių administracijos turi pasirūpinti ir užtikrinti, kad jų darbuotojai, pajutę kokius nors infekcijos simptomus ar per pastarąsias dvi savaites lankęsi šalyse, kuriose vyksta koronaviruso plitimas visuomenėje (sąrašas viešai skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje http://sam.lrv.lt/koronavirusas), ar turėję tiesioginių kontaktų su patvirtintu COVID-19 infekcija sergančiu pacientu, nedelsiant informuotų įmonių atsakingus asmenis.

Kaip pastebi rizikos vertinimus atliekantys ekspertai, nors mažai tikėtina ir šiuo metu nėra įrodymų, kad virusas gali būti perduodamas per užkrėstą maistą ar importuotus produktus, maisto ruošimo higienos reikalavimų laikymąsi būtina stiprinti. Virusai jautrūs karščiui, todėl infekcijos riziką dar labiau sumažinti galima termiškai apdorojant gyvūninės kilmės maistą.  

Visas VMVT rekomendacijas maisto tvarkymo subjektams rasite čia.

Konsultuotis dėl naujojo koronaviruso galima visą parą veikiančia karštąja linija tel. 8 618 79 984 (konsultuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai).

Daugiau aktualios su koronavirusu susijusios informacijos skelbiama Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje http://sam.lrv.lt/koronavirusas.

Atnaujinta:
2020-03-03
Atgal