Parengtos rekomendacijos pieno supirkėjams, dirbantiems karantino metu

Lietuvoje dar dviem savaitėms pratęsus karantiną, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) stengiasi užtikrinti, kad maisto tiekimo grandinė nesutriktų, o ūkininkai galėtų tiekti savo produkciją vartotojams ir gamintojams. VMVT specialistai parengė ir išplatino rekomendacijas ir nurodymus, kad visose maisto tiekimo etapuose būtų užtikrinta tiek dirbančių žmonių, tiek ir maisto produktų sauga. Šiandien rekomendacijų rinkinys papildytas nurodymais įmonėms ir asmenims, superkantiems iš ūkininkų žaliavinį pieną.

Siekiant kiek galima labiau išvengti žmogiškojo kontakto, į pieno supirkimo punktą rekomenduojama įleisti tik vieną pieną pristatantį asmenį arba pristatomą pieną, esant galimybėms, priimti prie supirkimo punkto durų, tarp pieno gamintojo ir supirkėjo išlaikyti rekomenduojamą ne mažesnį kaip 1 m atstumą.

Kiekvieną kartą prieš priimant kitą pieno gamintoją, pieno supirkėjas privalo kruopščiai plauti rankas šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu arba dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis. Supirkimo punktuose siūloma numatyti konkrečias vietas laikyti rankoms dezinfekuoti skirtas dezinfekcines priemones, geriausia – prie įėjimo į punktą ar išėjimo iš jo.

Taip pat primenama, kad vykdant pieno supirkimą, privaloma reguliariai valyti ir dezinfekuoti pieno supirkimo punkto bei pagalbines patalpas, durų rankenas ir kitus itin dažnai liečiamus paviršius, laikantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų.

Akcentuojama, kad žalio pieno mėginių atrinkimo priemonės kaskart panaudojus turi būti gerai išplaunamos karštu vandeniu, o daugkartinio naudojimo apsauginiai darbo drabužiai, transporto priemonių kabinos – išvalomos ir dezinfekuojamos kasdien pabaigus darbą.

Pieno supirkimą vykdant tiesiogiai iš gamintojų ūkių, darbuotojams privaloma dėvėti vienkartines apsaugos priemones ir keisti jas kaskart atvykus į kitą pieno gamintojo ūkį.

Pieno supirkimo subjektų administracijų prašoma sustiprinti pieno supirkimo punktų, įrangos ir transporto priemonių higieną, papildomai apmokyti darbuotojus dėl darbo vietos ir asmens higienos užtikrinimo.

Rekomenduojama aprūpinti visus pieno supirkėjus būtinomis higienos (dezinfekcinėmis priemonėmis, kuriose alkoholio būtų ne mažiau kaip 60 proc.) ir apsaugos priemonėmis (pirštinėmis, chalatais, veido kaukėmis).

Specialistai siūlo neleisti pradėti pieno supirkimo, jeigu pieno supirkimo punktas, įskaitant transporto priemones, neturės būtinų ir tinkamų asmens apsaugos ir higienos priemonių.

Visas VMVT rekomendacijas dėl pieno supirkimo stacionariuose punktuose arba tiesiogiai iš ūkių šaldytuvų galima rasti čia.

Atnaujinta:
2020-03-26
Atgal