Kodėl svarbu tinkamai paženklinti mėginius tyrimams

Medžiotojai turėtų žinoti, kad prieš naudojant maistui sumedžiotų šernų mėsą, būtina ją patikrinti dėl trichineliozės, nes vienintelis patikimas šios pavojingos ir užkrečiamos ligos profilaktikos būdas – vartoti tik patikrintą mėsą. Tačiau svarbu ne tik ištirti mėginius, bet ir tinkamai juos paženklinti, kad galima būtų atsekti gyvūnų skerdenas.

Mėginių atsekamumo svarba neseniai įsitikino  Vainagių – Lygumų (Šiaulių r.) medžioklės būrelio nariai. Sėkmingos medžioklės Triškonių miške (Pakruojo r.) metu jie sumedžiojo septynis šernus. Medžiotojai atrinko visų šernų mėginius ir pristatė į laboratoriją ištirti dėl trichineliozės. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje viename iš mėginių buvo aptikta trichinelių lervų. Užsikrėtusio šerno mėsa pripažinta netinkama maistui ir turėjo būti sunaikinta.

Tačiau paaiškėjo, kad medžioklės būrelio nariai, nesulaukę trichineliozės tyrimų rezultatų, šernieną išsidalino tarpusavyje, nepalikdami galimybių atsekti, kam kurio šerno skerdenos pakliuvo. Todėl, vengiant rizikuoti žmonių sveikata, teko sunaikinti visų septynių sumedžiotų šernų mėsą.

,,Rekomenduojame medžiotojams prieš imant mėginius dėl afrikinio kiaulių maro ir dėl trichinelių, kiekvieną šerno skerdeną pažymėti atskiru numeriu ir įrašyti jį mėginio paėmimo akte. Tuomet, nustačius kokį nors ligos sukėlėją, šiuo atveju – trichinelių lervas, galima būtų lengvai atsekti užsikrėtusio žvėries mėsą. Tinkamai paženklinus visą sumedžiotą laimikį, išvengtume panašių atvejų, kai dėl vieno užsikrėtusio gyvūno tenka sunaikinti visų sumedžiotų šernų mėsą“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus patarėja Rūta Bubulienė.

 

 

 

Atnaujinta:
2015-10-22
Atgal