Klausiate – atsakome: Kaip tinkamai organizuoti vaikų maitinimą vasaros poilsio stovykloje?

Artėjant vasaros sezonui, veiklą pradės ir vaikų poilsio stovyklos, todėl primename, kad stovyklų organizatoriai turėtų atidžiai rinktis maitinimo paslaugas teikiančias įmones, o tėvai – iš anksto pasidomėti, kaip bus maitinami jų vaikai.

Visų pirma, gaminti patiekalus stovykloje galima tik tuomet, jei tokiai veiklai išduotas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimas – maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas arba registracija.

Jei į stovyklą bus atvežamas kitoje maitinimo įstaigoje, kavinėje ar restorane, pagamintas maistas, jos leidime turi būti nurodyta papildoma veikla – „pagaminto valgio tiekimas pagal sutartį“.

Vaikai turi būti maitinami pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius ne rečiau kaip kas 3,5–4 valandas. Valgiaraščiai turi būti sudaromi pagal rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas, o maisto ruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų fiziologinius ypatumus bei sveikos mitybos principus. Esant poreikiui, jei pateikiamas gydytojo nurodymas, turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.

Tam tikras maisto produktų grupes draudžiama tiekti vaikų maitinimui, pavyzdžiui, bulvių, kukurūzų traškučius, riebaluose virtus, skrudintus ar spragintus gaminius, saldainius, šokoladą, konditerijos gaminius su glajumi, glaistu, kremais, gazuotus, energinius gėrimus ir pan. (detaliau rasite https://bit.ly/3bZ4oep).

Taip pat turi būti sudarytos sąlygos vaikams bet kuriuo metu atsigerti geriamojo vandens. Žygių metu jie turi būti aprūpinti ir maistu, ir geriamuoju vandeniu. Į žygį draudžiama imti greitai gendančius maisto produktus.

Svarbus dėmesys turi būti skiriamas asmens higienai ir maisto produktų, ypač greitai gendančių, laikymo sąlygoms, nes tai tiesiogiai veikia maisto saugą ir kokybę.

Atnaujinta:
2021-05-28
Atgal