Jūros šventėje maistu prekiauta palyginti saugiai, bet nedrausmingai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atliko šiųmetėje Jūros šventėje liepos 23–25 dienomis maistu prekiavusiųjų kontrolę. Nustatytas pažeidimų kiekis nedidelis, panašus į pernykštį, vartotojų skundų ar pranešimų apie užregistruotus ūmių infekcinių žarnyno susirgimų atvejus negauta. Šiais metais prekeiviai labiau paisė švaros bei higienos, tačiau mažiau dėmesio kreipė į įrangą bei dokumentus.

„Džiaugiamės, kad maisto prekybos ir viešojo maitinimo darbuotojai rūpinasi švara ir higiena, tai – labai svarbu ne tik užtikrinant vartojamo maisto saugą, bet ir saugantis nuo „Covid-19“ viruso. Tačiau tenka konstatuoti, jog prekeiviai aplaidžiau žiūri į dokumentų tvarkymą, mažiau rūpinasi savo naudojamos technikos būkle. Lyginant su praėjusių metų patikrinimų rezultatais, galime pasidžiaugti, jog pažeidimų sąlyginai nedaugėja, o jų pobūdis tiesioginės ir lemiamos įtakos maisto saugai neturi“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

Jūros šventėje VMVT Klaipėdos departamento specialistai atliko 325 patikrinimus 229 prekybos bei 96 viešojo maitinimo vietose. Daugiausia nustatyta maisto laikymo sąlygų pažeidimų – 14 atvejų, (4,3 proc. nuo bendro patikrintųjų kiekio). Trūko plovimo dezinfekavimo priemonių, pasitaikė nešvarių šaldytuvų. Be to, prekybos vietose prekeiviai dažnai neturėjo produktų įsigijimą patvirtinančių dokumentų, maisto produktai nebuvo tinkamai paženklinti.

„Keliose prekybos vietose pirkėjams matomoje vietoje nebuvo padėta rankų dezinfekcinio skysčio, tačiau po inspektorių pareikštos pastabos skystis atsirado. Prekeiviai buvo pasidėję perspėjimus dėl atstumų laikymosi. Tačiau, vietose, kur buvo  didelis žmonių srautas, tai buvo sunkiai įgyvendinama. Visiems šventės prekiautojams buvo rekomenduojama dėvėti veido kaukes. Tačiau galima pasidžiaugti, kad daugiausiai kaukes dėvėjo ir paisė „Covid-19" prevencinių priemonių viešojo maitinimo darbuotojai“, – pasakoja VMVT Klaipėdos departamento patarėjas Virgilijus Liepinis.

Tikrinimų metu maisto tvarkovams buvo duoti nurodymai pašalinti trūkumus ir neatitikimus: užtikrinti maisto produktų laikymo sąlygas, įsigyti rankų ir paviršių plovimo, dezinfekavimo priemones, pateikti trūkstamus dokumentus, apsaugoti maisto produktus nuo aplinkos taršos.

Patikrinus pakartotinai nustatyta, kad dauguma maisto tvarkovų trūkumus pašalino. Apie grubiausius nustatytus pažeidimus poveikio priemonių taikymui informacija perduota VMVT teritoriniams departamentams, kurių aptarnaujamoje teritorijoje registruoti Jūros šventėje prekiavę maisto tvarkovai.

Lyginant su pernai Jūros šventėje atliktų patikrų rezultatais, matosi, jog nepaisoma laikymo sąlygų (šiemet 14, pernai 10 fiksuotų pažeidimų), įrangos priežiūros (šiemet 12, pernai 5 fiksuoti pažeidimai) ir dokumentų tvarkymo (šiemet 12, pernai 6 fiksuoti pažeidimai) reikalavimų. Teigiamas pažeidimų mažėjimo pokytis fiksuojamas bendrų higienos pažeidimų pogrupyje – šiemet 9, o pernai tokių buvo 13. Tuo tarpu nustatytų asmens higienos pažeidimų kiekis liko nepakitęs, lyginant su pernai – po 4 atvejus abejais metais.

 

VšĮ Klaipėdos šventės" nuotrauka

Atnaujinta:
2021-07-28
Atgal