EFSA paskelbė ataskaitą apie pesticidų likučius maiste

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė naujausią metinį pranešimą apie pesticidų likučių maiste tyrimus. Ataskaitoje apibendrinti duomenys, gauti išanalizavus apie 88 tūkst. mėginių, atrinktų 28 Europos Sąjungos (ES) valstybėse, taip pat Islandijoje ir Norvegijoje, tyrimų rezultatus.

Dokumento išvadose skelbiama, kad daugeliu atvejų maisto produktuose, vartojamuose ES, pesticidų likučių iš viso nenustatyta arba jie dažniausiai neviršijo didžiausių leistinų normų.

Paskelbtame EFSA pranešime teigiama, jog daugiau nei 95,9 % maisto  mėginių, 2017 metais  atrinktų ES šalyse, Norvegijoje bei Islandijoje, pesticidų likučių kiekiai neviršijo didžiausių leidžiamų, o 54,1 % mėginių pesticidų likučių išvis nebuvo nustatyta. Šie rezultatai išlieka labai panašūs pastaruosius keletą metų.

Pagrindiniai tyrimo faktai ir išvados:

*2017 metais buvo išanalizuoti 88 247 maisto mėginiai dėl 801 pesticido likučių kiekių.

* Daugumos mėginių (64,3 %) kilmė – ES, Islandija, Norvegija, 28,8 % maisto produktų mėginių atrinkti iš importuotos iš trečiųjų šalių produkcijos, 6,9 % mėginių kilmės šalis buvo nežinoma.

* Daugiau kaip 95,9 % tirtų mėginių atitiko teisės aktų reikalavimus – nebuvo viršyti didžiausi leistini pesticidų likučių kiekiai maisto produktuose. Iš jų – 54,1 % mėginių pesticidų likučių nenustatyta, 41,8 % – nebuvo viršyti didžiausi leistini kiekiai.

* 4,1 % tirtų maisto mėginių didžiausi leidžiami pesticidų likučių kiekiai maisto produktuose buvo viršyti. Tačiau, įvertinus galimas matavimo neapibrėžtis, reikalavimų neatitikusių mėginių skaičius siekė 2,5 %.

* Mėginių, kuriuose viršyti didžiausi  leidžiami pesticidų kiekiai, 2017, lyginant su 2016 metais, nežymiai padaugėjo – atitinkamai  nuo 3,8 % iki 4,1 %, tačiau tai galima paaiškinti tuo, kad 2017 metais tikslinės kontrolės metu buvo atrinkta du kartus daugiau maisto produktų mėginių.

* 51,7 % neperdirbtų maisto produktų mėginių pesticidų likučių nebuvo nustatyta, 44 % tokių mėginių neviršyti didžiausi leistini kiekiai, 4,3 % – nežymiai viršyti didžiausi leistini kiekiai. Perdirbtuose maisto produktuose pesticidų likučių nenustatyta 71,4 % mėginių, 2,7 % – pesticidų likučių kiekiai viršijo didžiausius leistinus.

* 94,6 % maisto, skirto kūdikiams ir mažiems vaikams, mėginių pesticidų likučių nenustatyta, 5,4 % mėginių nustatyti pesticidų likučiai, 1,5 % – viršyti didžiausi leistini kiekiai.

* 86,3 % ekologiško maisto mėginių pesticidų likučių nenustatyta, 1,5 % – viršyti didžiausi  leistini kiekiai.

* Daugumoje (87,5 %) gyvūninės kilmės produktų mėginių pesticidų likučių nenustatyta, 12,5 % – nustatyta vieno ar daugiau pesticidų likučių, 0,8 % – viršyti didžiausi leistini kiekiai.

* Daugiau kaip vienos rūšies pesticidų likučių nustatyta 27,5 % mėginių. Kelių rūšių pesticidų dažniau nustatyta neperdirbtuose maisto produktuose (29 %) nei perdirbtuose (12 %). Iš neperdirbtų maisto produktų kelių rūšių pesticidų dažniausiai nustatyta juoduosiuose, raudonuosiuose bei baltuosiuose serbentuose (71,7 %), gervuogėse (69,3 %), žaliosiose citrinose (65,2 %), citrinose (63,3 %), trešnėse (62,5 %), braškėse (61,7 %).

2017 metais paprastieji rėžiukai, peruvinė anona, kalendros lapai, bazilikai, vynuogių lapai, granatai, čili pipirai, kertuočiai (drakono vaisiai), kvapniosios pasifloros, mėtų lapeliai, arbatos, petražolės, salierai, papajos, valgomosios ybiškės, runkelių lapai, žirniai, kininiai kopūstai, valgomieji manijokai ir džiovintų žolelių užpilai buvo pagrindiniai neperdirbti produktai, kuriuose dažniausiai buvo nustatyti tam tikri pesticidų likučiai, viršijantys didžiausius  leistinus kiekius.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI) 2017 metais buvo nustatyta 10 mėginių, kuriuose pesticidų likučiai viršijo didžiausius leistinus kiekius: 2 – juodosios arbatos, 2 – agurkų, 1 – apelsinų, 1 – valgomųjų vynuogių, 1 – šviežių krapų, 1 – grikių, 1 – rugių ir 1 – ryžių mėginyje. Mėginiai su pesticidais sudarė 1,1 % visų tirtų mėginių dėl pesticidų liekanų.

2018 m. iš viso ištyrus 894 mėginius (2017 m. – 886), pesticidų likučiai viršijo didžiausius leistinus kiekius 13 maisto mėginių: 2 – valgomųjų vynuogių, 2 – šviežių krapų, 1 – agurkų, 1 – ryžių, 1 – grikių, 1 – greipfrutų, 1 – arbūzų, 1 – aviečių, 1 – saldžiųjų raudonųjų paprikų, 1 – kalendrų sėklų ir 1 – medaus.

Produktai, kuriuose nustatomi pesticidų likučiai, viršijantys didžiausius leistinus kiekius, nepasiekia prekybos vietų, o esantys prekyboje – pašalinami iš jos.

2018 m. NMVRVI Cheminių tyrimų skyriuje pradėtas taikyti dar platesnis pesticidų likučių nustatymo metodas. Vienu metu nustatomų pesticidų spektras prasiplėtė nuo 322 iki 421.

NMVRVI nuolat teikia EFSA pesticidų likučių, cheminių teršalų ir kitų tyrimų duomenis.

EFSA taip pat atliko maisto produktų, kuriuose pesticidų yra daugiau negu leistina, rizikos analizę. Vertinant tiek trumpalaikį, tiek ilgalaikį poveikį vartotojų sveikatai, EFSA patvirtino, jog rizika vartotojams išlieka nedidelė.

Su pagrindinėmis pranešimo išvadomis pagal šalis ar maisto produktų grupes galima susipažinti naudojantis EFSA specialiai sukurta duomenų vizualizavimo priemone: http://www.efsa.europa.eu/en/interactive_pages/Pesticides_report_2017 .

 

Parengta pagal EFSA ir NMVRVI informaciją.

 

Atgal