Produkto maistingumo apskaičiavimas

Kaip teigiama 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams (toliau – Reglamentas (ES) Nr. 1169/2011) ant maisto produkto etiketės turi būti nurodyta maistingumo deklaracija, kurioje privalo būti pateikta ši informacija:

a) energinė vertė;

b) riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekiai.

Energinė vertė apskaičiuojama taikant šiame pavyzdyje išvardytus perskaičiavimo koeficientus, kuriuos kartu su papildoma informacija rasite minėtame Reglamente (ES) Nr. 1169/2011

- angliavandeniai (išskyrus poliolius) 17 kJ/g - 4 kcal/g
- polioliai 10 kJ/g - 2,4 kcal/g
- baltymai 17 kJ/g - 4 kcal/g
- riebalai 37 kJ/g - 9 kcal/g
- salatrimai 25 kJ/g - 6 kcal/g
- alkoholis (etanolis) 29 kJ/g - 7 kcal/g
- organinė rūgštis 13 kJ/g - 3 kcal/g
- skaidulinės medžiagos 8 kJ/g - 2 kcal/g
- eritritolis 0 kJ/g - 0 kcal/g

 

Pateikiant informaciją apie konkretaus maisto produkto maistingumą turi būti nurodoma ir vidutinė vertė, pagrįsta gamintojo atlikta maisto produkto analize; skaičiavimu, pagrįstu žinomomis ar faktinėmis panaudotų sudedamųjų dalių vidutinėmis vertėmis; arba skaičiavimu, pagrįstu visuotinai nustatytais ir priimtais duomenimis. Kurį iš būdų pasirinkti ar juos kombinuoti, norint apskaičiuoti konkretaus maisto produkto maistingumą, sprendžia gamintojas. Maisto produktų tyrimus maistingumo apskaičiavimui galima atlikti bet kurioje Lietuvos Respublikoje arba kitoje Europos Sąjungos šalyje esančioje akredituotoje laboratorijoje.


Produkto energinės ir maistinės vertės apskaičiavimo metodika

Rekomenduojamų maisto produktų atšildymo, pirminio ir šiluminio apdorojimo nuostolių sąrašas


Maisto produktų sudėties duomenų bazės dažniausiai yra pagrindinis mitybos ir mitybos mokslo informacijos šaltinis.

Maisto produktų sudėties duomenų bazės:

INFOODS   The International Network of Food Data Systems

EuroFIR   The European Food Information Resource Network

Sveikatos ligų mokymo ir ligų prevencijos centro Maisto produktų cheminės sudėties duomenų bankas   

Maisto produktų sudėties ir energijos duomenų bazė (Šiaurės šalių)

Duomenys apie Lietuvos maisto produktų sudėtį

 

 

 

 

Atnaujinta:
2021-06-23
Atgal