Kaip stovykloje organizuoti vaikų maitinimą?

1. Kur gali būti gaminamas maistas?

Patiekalus galima gaminti stovykloje, kuri yra registruota Aprašo nustatyta tvarka ir įtraukta į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą.

2. Kaip įsitikinti, kad stovykla ar jai maistą tiekianti įmonė turi maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą?

Ar įmonė turi maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, galima patikrinti Maisto tvarkymo subjektų registre

3. Kokios įmonės negali tiekti maisto vaikų stovykloms?

Įmonės, įtrauktos į nepatikimų įmonių sąrašą, negali tiekti maisto vaikų ugdymo įstaigoms. Pasitikrinti ar įmonė, tieksianti maistą, neįtraukta į nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą galima čia.

4. Kokius reikalavimus turi atitikti valgiaraščiai?

Valgiaraščiai turi būti sudaromi pagal rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas, o maisto ruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų fiziologinius ypatumus bei sveikos mitybos principus. Esant poreikiui organizuojamas pritaikytas maitinimas. Stovyklose vaikai maitinami ne rečiau kaip 4 kartus per dieną, kas 3,5 – 4 valandas, jei poilsio stovykloje vaikai intensyviai sportuoja, šiems vaikams valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į padidėjusį energijos poreikį.
 

5. Kokie produktai draudžiami vaikų maitinime?

- bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;

- saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai;

- pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;

- gazuoti gėrimai;

- energiniai gėrimai;

- nealkoholinis alus, sidras ir vynas;

- gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);

- kisieliai;

- sultinių, padažų koncentratai;

- padažai su spirgučiais;

- rūkyta žuvis;

- strimelė, pagauta Baltijos jūroje;

- nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;

- mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;

- subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);

- džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;

- maisto papildai; maisto produktai, pagaminti iš GMO, arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;

- maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalie s hidrinti augaliniai riebalai.

6. Kokie maisto saugos reikalavimai itin aktualūs vaikų vasaros stovyklose?

Norint išvengti maisto produktų mikrobiologinio užteršimo, būtina tinkamai laikyti maistą. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti greitai gendantiems produktams. Stovyklos organizatoriai privalo nuolat tikrinti, ar pieno, mėsos, konditerijos ir kiti greitai gendantys produktai, nelaikomi vaikų  miegamuosiuose. Draudžiama imti į žygį greitai gendančius maisto produktus.

Daugiau apie tinkamą maisto gaminimą ir laikymą

7. Kas turi pasirūpinti geriamuoju vandeniu?

Stovyklos organizatorius privalo sudaryti higieniškas sąlygas vaikams bet kuriuo metu atsigerti geriamojo vandens. Žygių metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu.

Atnaujinta:
2021-10-04
Atgal