Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės

Maisto tvarkymo subjektai privalo įdiegti, įgyvendinti ir vykdyti nuolatinę procedūrą ar procedūras, paremtas rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais, todėl tvarkydami maistą privalo taikyti individualią RVASVT sistemą arba savanoriškai naudotis konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklėmis (RVASVT principų taikymo vadovais), kuriuos rengia ir tobulina maisto verslo sektorių atstovai (maisto įmonių asociacijos, technikos komitetai, konsultacinės firmos ir pan.). Nuo 2021 m. lapkričio 1 d. parengtų geros higienos praktikos taisyklių projektų atitiktį teisės aktų reikalavimams įvertina tik Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Maisto tvarkymo subjektas, pasirinkęs įgyvendinanti GHP taisykles, turi įsivertinti ar šios taisyklės apima visus jo planuojamus vykdyti maisto tvarkymo veiksmus ar etapus. Maisto tvarkymo subjektas nustatęs GHP taisyklėse neaprašytus maisto tvarkymo veiksmus, etapus, turi juos aprašyti atskirai ir patvirtinti įmonės savininko ar vadovo vardu, o visa kita vykdoma taip kaip GHP taisyklėse numatyta.

Nuo 2021 m. lapkričio 1 d. maisto tvarkymo subjektai turi vadovautis naujausiomis GHP taisyklių (įskaitant pirminės gamybos taisykles) redakcijomis
Eil. Nr. GHPT pavadinimas Rengėjas / platintojai (kreiptis dėl įsigijimo) Naujausia redakcija
1. GHPT pirminės grūdų gamybos įmonėms Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija

Adresu: Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, el. p. info@allgrain.lt

2004 m. parengta
2. GHPT sėklinių prieskonių pirminės gamybos įmonėms Lietuvos prieskonių augintojų ir perdirbėjų asociacija „Baltic Spices“

Adresu: Mišučių g. 2, Raguviškių k., Kretingos r., mob. tel. 8 657 56947, el. p. vygandas@gmail.com

2018 m. parengta
3. GHPT grūdų supirkimo, paruošimo ir saugojimo įmonėms Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija

Adresu: Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, el. p. info@allgrain.lt

2019 m. atnaujinta
4. GHPT miltų ir kruopų gamybos įmonėms Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Adresu: Gedimino pr. 19, Vilnius, tel. (8 5) 239 1001, el. p. zum@zum.lt

2008 m. parengta
5. GHPT duonos ir pyrago kepimo įmonėms dr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė - -
UAB VR Trading Adresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 72544 2021 m. atnaujinta
6. GHPT miltinės ir kreminės konditerijos įmonėms dr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė - -
UAB VR Trading Adresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 72544 2021 m. atnaujinta
7. GHPT šviežių vaisių ir daržovių didmeninės prekybos įmonėms Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacija „Vaisiai ir daržovės“ - 2007 m. atnaujinta
8. GHPT viešojo maitinimo įmonėms UAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. info@adinfinitum.lt

2018 m. atnaujinta
9. GHPT kaimo turizmo sodyboms Lietuvos kaimo turizmo asociacija

Adresu: K. Donelaičio g. 2-201, Kaunas, tel. (8 37) 40 03 54, el. p. administracija@atostogoskaime.lt

2006 m. parengta
10. GHPT konservuotų vaisių ir daržovių geros higienos praktikos taisyklės UAB "Spartis" - 2004 m. parengta
11. GHPT natūralaus mineralinio ir šaltinio vandens gamybos įmonėms UAB "Spartis" - 2004 m. parengta
UAB "Rakorda"

Adresu: Vydūno g. 6-22, Vilnius, tel: +370 68427088 el. p. info@rakorda.com

2004 m. parengta
12. Tiesiogiai iš ūkių parduodamų pieno produktų gamybos geros higienos praktikos taisyklės KTU maisto institutas Adresu: Radvilėnų pl. 19, C korp., Kaunas 2006 m. parengta
UAB "Nempata"

Adresu: Panerių g. 79A, Kaunas, tel. +370 686 40510, +370 37 260223

13. Medziagų ir gaminių, skirtų leistis su maistu geros gamybos praktikos taisyklės Lietuvos pakuotojų asociacija

Adresu: Karaliaus Mindaugo pr. 21, Kaunas, tel. +370 37 3 23 775

2007 m. parengta
14. GHPT  didmeninės ir mažmeninės prekybos maisto produktais įmonėms UAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. info@adinfinitum.lt

2019 m. atnaujinta
15. GHPT mažosioms alaus darykloms Rengėjai: KTU Maisto institutas, Kauno kolegijos technologijų ir kraštotvarkos fakultetas - 2013 m. parengta
A. Grigonio IĮ -
VšĮ Pakruojo verslo informacijos centras

Adresu: Pergalės g. 1, Pakruojis, Tel. 842161213

16. Vaisių uogų vyno, midaus ir sidro gamybos geros higienos praktikos taisyklės Lietuvos vyndarių asociacija

Adresu: Taručių k., Rokiškio r., tel. 8 686 11912, el. p. nva@info.lt, info@vyndariuasociacija.lt

2015 m. parengta
17. GHPT aromatizuotų  gėrimų gamybos subjektams UAB "Spartis" - 2004 m. parengta
UAB "Rakorda"

Adresu: Vydūno g. 6-22, Vilnius, tel: +370 68427088 el. p. info@rakorda.com

18. GHPT fermentuotų arbatos gėrimų gamintojams UAB "ACALA group"

Adresu: Taikos pr. 96, Kaunas, el. p. info@acala.lt

2020 m. parengta
19. GHPT  maisto produktų turgavietėms UAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. info@adinfinitum.lt

2005 m. parengta
20. GHPT mėsinėms UAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. info@adinfinitum.lt

2005 m. parengta
21. Aliejaus, gaminamo iš Lietuvoje auginamų sėklų, autentiškumo rodiklių mokslinis tyrimas ir metodinių rekomendacijų aliejaus gamybai ir teikimui rinkai Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Adresu: Gedimino pr. 19, Vilnius, tel. (8 5) 239 1001, el. p. zum@zum.lt

 

2021 m. parengta

 

Geros higienos praktikos taisyklės, notifikuotos (paskelbtos) Europos Komisijos puslapyje pagal Reglamento (EB) Nr. 852/2004  8 straipsnio 4 dalį.

Atnaujinta:
2021-09-28
Atgal