Valgomoji druska

Visų druskos rūšių pagrindinės sudedamosios dalys yra natris ir chloras (iki 97–99 %).

Pagal galiojančius teisės aktus valgomajai druskai nėra privaloma nurodyti tinkmumo vartoti termino, tačiau priklausomai nuo gamintojo siekiamų išlaikyti deklaruotų kokybinių, maistinių (pvz., joduota) savybių, pakuotės, pateikimo sąlygų, gali būti suteiktas tinkamumo vartoti terminas ir kartu gali būti pateikta nuoroda apie laikymo sąlygas ar rekomenduojamą suvartojimo laiką atidarius vlgomosios druskos pakuotę. Ar druskai reikalinga ir tikslinga nurodyti tinkamumo vartoti datą, visada sprendžia druskos gamintojas.

Siekiant išlaikyti valgomosios druskos kokybinius rodiklius tiekimo rinkai metu, gamintojai į valgomąją druską gali dėti lipnumą (sukibimą) mažinančius maisto priedus.

Druskos rūšys:

•    Joduota druska – tai druska, praturtinta jodu. Joduotoje druskoje esantis lakus jodas išgaruoja, todėl vartotojams patariama pirkti joduotą druską mažomis pakuotėmis, ją dėti į baigiamą gaminti maisto patiekalą, kad kuo daugiau jodo būtų išsaugota.
•    Rožinė Himalajų druska savo spalvą įgauna dėl sudėtyje esančių kalcio, magnio, vario ir geležies. Druska gaunama šachtose, nors ji yra jūrinės kilmės. Stambių kristalų druska yra atsparesnė drėgmei, ilgesnis jos galiojimo terminas.
•    Pilkoji druska išgaunama Bretanės provincijoje (Prancūzijoje). Pilką spalvą druskai suteikia molio priemaišos.
•    Smulkinta jūros druska – tai kristalinė jūros druska, ypač naudojama maisto gamybai.
•    Fleurdesel „jūros gėlė“ – brangiausia druskos rūšis, susiformuojanti jūros vandens paviršiuje. Plonas druskos sluoksnis plūduriuoja jūros vandens paviršiuje, surenkamas rankomis į medinius indus. Šiai druskai būdingi smulkūs kristalai, kurie labai lengvai tirpsta. Prieš pakavimą ši druska neapdirbama, tik išdžiovinama saulėje. Ši druskos rūšis labi vertinama gurmanų.
•    Prancūziška jūros druska sudėtyje turi mažiau NaCl (83–87 %).
•    Dribsnių pavidalo druska išgaunama natūraliai išgarinant jūros vandenį saulės ir vėjo pagalba. Šios druskos kristalai gali būti labai skirtingo dydžio.
•    Formentera skystoji – natūrali iš jūros vandens pagaminta purškiama druska, ypač populiari užsienyje viešojo maitinimo įmonėse.
•    Rūkyta jūros druska – tai tokia druska, kurią natūraliai rūkant ji iš lėto įgauna būdingą dūmų skonį.

Atsižvelgiant į tai, jog valgomajai druskai nėra specialių reikalavimų, taikomi bendrieji maisto reikalavimai, t.y. ji turi būti išgauta iš neužterštos aplinkos, pagaminta (smulkinant, apdorojant, pakuojant) laikantis maisto higienos reikalavimų, saugi ir paženklinta taip, jog nesuklaidintų vartotojų.

Daugiau apie maisto produktų ženklinimo reikalavimus

Teisės aktų rinkiniai verslui

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2021 m. liepos 9 d. įsakymas Nr. V-1639 „Dėl jodo turinčios valgomosios druskos naudojimo maisto produktų gamyboje (įsigalios 2021 m. lapkričio 1 d.)

Atnaujinta:
2021-09-15
Atgal