Akrilamidas

Akrilamidas – nuodinga cheminė kancerogeninė medžiaga, galinti pažeisti centrinę ir periferinę nervų sistemas, sukelti vėžį, paveldimas ligas.

Aukštoje temperatūroje gaminant tam tikrą daug krakmolo turintį maistą jame padaugėja akrilamido. Bene daugiausiai akrilamido randama krakmolinguose produktuose – skrudintose bulvėse, bulvių traškučiuose, sausainiuose, kai kurių rūšių duonoje ir net sausuose pusryčiuose, kurių grūdai būna pakepinti. Akrilamido neaptinkama nei termiškai neapdorotuose, nei virtuose maisto produktuose, jo surandama tik keptuose.

Akrilamidui būdinga savybė – kauptis žmogaus organizme. Mokslininkai pateikia hipotezių, kad su kiekviena porcija bulvių traškučių, per savaitę suvalgytų ikimokykliniame amžiuje, didėja rizika susirgti pieno liaukų vėžiu. Rizika susirgti krūties vėžiu apie 60-uosius metus apytikriai lygi 1:25. Jei vaikai iki 5 metų valgo traškučius nors kartą per savaitę, rizika padidėja 27 proc.

Atnaujinta:
2016-03-03
Atgal