Traškučiai

Bulvių traškučiai ploni bulvių griežinėliai, skrudinami aliejuje gruzdintuvėje arba orkaitėje, kol tampa traškūs.

Gaminant bulvių traškučius naudojami įvairūs prieskoniai, prieskoninės žolelės, sūriai, maisto priedai, pvz., natrio gliutamatas ir kt.

Klasikinis bulvių traškučių gaminimo būdas bulvės pjaustomos plonais griežinėliais ir apie 8 minutes skrudinamos aliejuje. Tačiau, jei kepama ilgiau nei 30 sekundžių, susidaro kancerogeninė medžiaga akrilamidas. Norėdami jo išvengti, gamintojai ėmėsi kitos gamybos technologijos paruošiama bulvių tyrė ir iš jos formuojami traškučiai, kurių kepami tik 1520 sekundžių.

Bulvių traškučių nerekomenduojama valgyti vaikams, linkusiems pilnėti ar sirgti skrandžio bei žarnyno uždegimais, persirgusiems kepenų uždegimu. Iki 4 metų amžiaus vaikams traškučių duoti visai nereikėtų, nes juose nėra naudingų mikroelementų ir vitaminų, būtinų smegenų veiklai. Visiškai tokio maisto turėtų atsisakyti pagyvenę žmonės ir turintys chroniškų sveikatos problemų.

100 g paprastų bulvių žmogaus organizmui suteikia tik 7478 kcal. 100 g bulvių traškučių net iki 520 kcal. 100 g traškučių gali būti randama iki 34 g riebalų. Paprastas nedidelis 35 g masės bulvių traškučių maišelis turi apie 2,5 arbatinio šaukštelio aliejaus, didesnis 50 g pakas – 3,5 šaukštelio aliejaus. Be to, kai kurie bulvių traškučių gamintojai renkasi pigesnius riebalus, kuriuose yra daug sveikatai kenksmingų sočiųjų ir transriebalų.

Bulvių traškučiuose beveik visuomet randama maisto priedo – mononatriogliutamato. Bulvių traškučių ženklinimo etiketėse gliutamo rūgštis ir jos druskos žymimos E620633.

Traškučių kokybės, saugos rodikliams reglamentuoti specialių teisės aktų nėra.

Vadovaujantis Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964, 17 punktu mokyklose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose traškučiais prekiauti draudžiama.

 

Maisto produktų ženklinimo reikalavimai

Atnaujinta:
2020-08-04
Atgal