Prieskoninės žolelės ir prieskonių mišiniai

Prieskonis – tai maisto produktas, kurio paskirtis yra pagerinti maisto skonį ir poskonį.

Prieskoninės žolelės ir prieskoniai yra valgomosios augalų dalys, kurios tradiciškai dedamos į maisto gaminius  dėl savo natūralių kvapiųjų, aromatinių ir vaizdinių savybių. Šiai kategorijai priklauso šaldytos prieskoninės žolelės ir prieskoniai, mišiniai, kuriuose yra tik žolelių ir prieskonių.

Prieskoniams gali būti naudojamos įvairios augalų dalys: žiedai, sėklos, lapai, žolė, žievė, šaknys, stiebai.

Vieni gamintojai, priklausomai nuo jų pasirinktų gamybos technologijų, pirmenybę teikia sausoms džiovintoms prieskoninėms žolelėms, o kiti – šviežiems, ką tik surinktiems, treti – prieskoninių žolelių ekstraktams ir jų mišiniams.

Jeigu prieskonių mišinio pavadinime yra įvardintas vienas iš mišinio ingredientų, ženklinimo etiketėje turi būti nurodytas to ingrediento kiekis (išreiškus % arba g).

Maisto priedų / fermentų / kvapiųjų medžiagų  ir kitų maisto ingredientų mišiniai

Pagardas

Pagardas yra maisto ingredientų mišinys, pridedamas pagal poreikį siekiant pagerinti maisto produkto  skonį,  valgymo  kokybę  ir  (arba)  funkcionalumą.  Paprastai  jame  yra  viena  ar daugiau  prieskoninių  žolelių  ir  (arba)  prieskonių  bei  kitų  skonį  stiprinančių  ar  skonį papildančių ingredientų.

Uždaras

Uždaras paprastai dedamas į maistą siekiant suteikti specifinį skonį arba  jį  sustiprinti. Sąvoka  „uždaras“ apima  pagardus,  tokius  kaip svogūninė druska, česnakinė druska, rytietiškų prieskonių mišinys (dashi), pabarstai ryžiams  (furikake, susidedantys  iš,  pvz., džiovintų  jūros  dumblių  dribsnių,  sezamo  sėklų  ir prieskonių), tačiau neapima prieskoninių padažų, tokių kaip kečiupas, majonezas, garstyčios ar daržovių padažai.

Garstyčios

Pagardo padažas, gaminamas iš maltų garstyčių sėklų, dažnai pašalinus riebalus, maišant iki skystos  konsistencijos  kartu  su  kitais  ingredientais (tokiais  kaip  vanduo,  actas,  druska, neprinokusių vynuogių sultys, vaisių sultys, alkoholiniai gėrimai ar kiti geriamieji skysčiai, aliejai ir kiti prieskoniai), rafinuotas.

Sultiniai

Koncentruotas (pvz., miltelių pavidalo arba pusiau dehidratuotus) produktas, kuriuos reikia ištirpinti prieš vartojant.

Padažai

Paruoštas vartojimui, dehidratuotas arba koncentruotas produktas. Tai padažai, „Vinaigrette“  užpilai,  majonezas,  kečupas ir  pomidorų  padažas,  salotų  grietinė,  užpilai, marinatai ir  panašūs  gaminiai.  

•    Emulsuoti padažai  iš  dalies  yra  paremti  riebalų  arba aliejaus  vandens  emulsija.  
•    Neemulsuoti  padažai apima  kepsnių  padažą, pomidorų kečupą, sūrio padažą, čili padažą, saldžiarūgštį mirkomąjį padažą ir kt.

Užtepai

Tai tzatziki,  humusas ir kiti įvairūs užtepai, kurie būtų naudojami užtepimui (pvz., sumuštiniams).

Mielės ir mielių produktai

Tai apima  kepinių  mieles  ir  raugą,  naudojamą  kepinių  ir  alkoholinių  gėrimų gamybai. Taip pat apima mielių darinius, tokius kaip mielių ekstraktai.

Daugiau apie maisto produktų ženklinimo reikalavimus

Teisės aktų rinkiniai verslui

Atnaujinta:
2021-09-15
Atgal