Džiovinti vaisiai, daržovės ir riešutai

Džiovinti vaisiai – iš sveikų, nesugedusių prinokusių vaisių gaminami vaisiai, išdžiovinti saulėje arba apdoroti kitais pripažintais dehidratacijos metodais.

Džiovintų vaisių gamybos ir kokybės reikalavimai pateikti, Džiovintų vaisių techniniame reglamente,  patvirtintame Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2006 m. balandžio 19 d. įsakymu Nr. 3D-155 „Dėl Džiovintų vaisių kokybės reikalavimų patvirtinimo“. Taikomas šiems džiovintiems vaisiams: obuoliams, kriaušėms, ananasams, bananams, mangams, persikams, abrikosams, slyvoms, datulėms, figoms, vynuogėms (razinoms), trešnėms, vyšnioms, pagamintiems iš šviežių, kilusių atitinkamai iš Malus domestica; Malus communis (L.), Ananas comosus (L.), Musa acuminate ir Musa balbisiana (ir jų hibridų), Mangiferia indica, Pyrus communis (L.), Prunus persica (L.) Batsch, Prunus armeniaca (L.), Prunus domestica (L.), Phoenix dactylifera (L.), Ficus carica (L.), Vitis vinifera (L.), Prunus avium (L.) ir Prunus cerasus (L.) rūšių vaisių ir skirtiems vartoti tiesiogiai (be papildomo šiluminio apdorojimo).

Daugiau apie maisto produktų ženklinimo reikalavimus

Teisės aktų rinkiniai verslui

 

Cukatos

Tai konditerijos gaminys. Cukatos (cukruočiai) – cukruje virti, cukraus sirupe įmirkyti ir išdžiovinti vaisiai, jų gabaliukai arba žievelės. Cukatų gamybai tinka visi kieti (citrusiniai) vaisiai, moliūgai, burokėliai, cukriniai runkeliai. Gaminant cukatas leidžiama naudoti dažiklius. Cukruotuose vaisiuose cukraus kiekis gali siekti iki 80 %. Gali būti gaminamos ir mažesnio cukringumo, pigesnės cukatos, kurių sudėtyje randama iki 20 % cukraus, tačiau tokie produktai dažnai konservuojami konservantais, kad išliktų stabilesnės sudėties. Cukatos negali būti vadinamas dž. vaisiumi.

Gatavi pikantiški užkandžiai

Tai bulvių, grūdų, miltų arba krakmolo pagrindo užkandžiai ir perdirbti riešutai.

•    Bulvių, grūdų, miltų ar krakmolo užkandžiai. Krakmolas kildinamas iš javų, šakniavaisių ir gumbavaisių, ankštinių augalų ir ankščių. Apima visus pikantiškus užkandžius, dažniausiai sūdytus, su priedais arba be jų. Pavyzdžiui, bulvių traškučiai, sūdyti kukurūzai, sūrūs riestainiukai, krekeriai.
•    Perdirbti riešutai. Perdirbti riešutai ir panašios perdirbtos sėklos, tokios kaip saulėgrąžų sėklos, valgomos kaip užkandis.  Apima  visų  rūšių  nesmulkintus  riešutus, apdorotus, pvz., sausai skrudinant, skrudinant, marinuoja ar verdant, su kevalu arba išlukštentus, sūdytus arba be druskos.  Šiai kategorijai priklauso jogurtu, javais ir medumi dengti riešutai bei džiovintų vaisių, riešutų ir grūdų užkandžiai (pvz., „studentų maistas“).

Atnaujinta:
2021-09-15
Atgal