Žuvų ikrai

Žuvų ikrai – produktas, gaunamas iš lytiškai subrendusios žuvies patelės lytinių liaukų (kiaušinėlių) ir yra labai vertingas maisto produktas.

Yra dvi pagrindinės ikrų rūšys:

- juodieji, kurie gaminami iš eršketinių žuvų ikrų (rusinio, sibirinio, amūrinio, žvaigždėtojo (sevriuga), baltojo, bukasnukio, atlantinio (sturys), adrijinio, sachalininio, aralinio (šypas), persinio eršketų ir kt.)

- raudonieji, kurie gaminami iš lašišinių žuvų ikrų (rytinės lašišos (raudonoji, didžioji, karališkoji lašiša, kuprė, keta ir kt.), dunojinės lašišos ir kt.). Raudonieji ikrai būna nuo švelniai oranžinės iki ryškiai raudonos spalvos. Ikrai taip pat gaminami ir iš kitų rūšių žuvų – lydekų, kuojų ir kt.

Yra grūdėtieji ikrai, kai eršketinių ar lašišinių žuvų ikrai atskiriami nuo kiaušidės jungiamojo audinio plėvelės ir plėveliniai – neišimti iš plėvelės. Dažniausiai ikrai sūdomi, kartais dar pasterizuojami ar suslegiami.

Ikrai fasuojami į statinaites, stiklinius, metalinius ar polimerinius indelius. Vartojimo terminas, kurį nustato ir nurodo gamintojas, priklauso nuo technologinio proceso, apdorojimo būdo, laikymo sąlygų, pvz., pasterizuoti ikrai išsilaiko žymiai ilgiau, kadangi fasuojami į hermetiškas pakuotes (stiklinius, metalinius indelius) ir termiškai apdorojami.

Atidarius pakuotę, patariama iš karto suvartoti produktą, jei lieka, būtina laikyti šaldytuve.

Ikrai netinkami maistui, jeigu jie yra kartaus skonio, nemalonaus pelėsių, apkartusių riebalų, puvimo kvapo.

Atnaujinta:
2015-09-23
Atgal