Faršas ir smulkinta mėsa

Kuo skiriasi faršas ir šviežia smulkinta mėsa?

Skirtumas tarp faršo ir smulkintos mėsos yra tas, kad faršas priskiriamas mėsos pusgaminių (mėsos ruošinių) grupei. Taip vadinamas „faršas“ yra šviežia smulkinta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų (pvz. sojos baltymų, vandens, morkų skaidulų, krakmolo, druskos), prieskonių (pvz. pipirų, prieskonių aromatinių medžiagų) ar maisto priedų (pvz. antioksidantų E300, E301, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų E262, E330). Faršo sudėtinės dalys turi būti nurodytos ženklinimo etiketėje, o jeigu faršas parduodamas nepakuotas – kainų etiketėje arba kita rašytine forma (pvz. maisto produktų kataloge). Prekybos vietoje atšaldyto faršo vidaus temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip plius 4 °C, o sušaldyto – ne aukštesnė kaip minus 18 °C.

Sąvoka „smulkinta mėsa“ reiškia, kad tai iškaulinta ir susmulkinta (dažniausiai sumalta) mėsa. Šviežia smulkinta mėsa yra įvardijama kaip atšaldyta ar sušaldyta smulkinta mėsa, pavyzdžiui: atšaldyta smulkinta kiauliena, sušaldyta smulkinta jautiena. Į tokią mėsą gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos. Atšaldytos smulkintos mėsos vidaus temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip plius 2 °C, o sušaldytos – ne aukštesnė kaip minus 18 °C.

Pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, į Europos Bendrijos rinką tiekiamos smulkintos mėsos ženklinime turi būti nurodyti jos kokybės rodikliai (riebumas proc., kolageno ir mėsos baltymų santykis).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. B1-535 (Žin. 2006, Nr.104-3993) patvirtinti „Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialieji ženklinimo reikalavimai“, kuriuose smulkintai mėsai nustatytas vienas kokybės rodiklis – riebumas proc.

Taigi, parduodant nepakuotą smulkintą mėsą, vartotojui turi būti pateikta informacija apie konkretaus gyvūno rūšį, iš kurio smulkinta mėsa pagaminta (pvz. smulkinta kiauliena, maišyta smulkinta kiauliena ir jautiena ir kt.), jeigu smulkinta mėsa pagaminta iš kelių gyvūnų rūšių smulkintos mėsos, privaloma nurodyti jos sudėtį, t.y. procentais nurodyti, kokią dalį smulkintoje mėsoje sudaro atskirų gyvūnų rūšių mėsa, smulkintos mėsos kilmės šalis, riebumas procentais (užrašant: „Riebumo procentas ne didesnis kaip ...), data iki kada smulkinta mėsa tinkama vartoti, už informacijos apie maistą teikimą atsakingo maisto verslo operatoriaus pavadinimas ir adresas.

Parduodant supakuotą smulkintą mėsą, ženklinimo informacijoje papildomai turi būti nurodytas grynasis kiekies gramais (g) arba kilogramais (kg) ir laikymo sąlygos. Be to, smulkintos mėsos pakuotė turi būti paženklinta nacionaliniu atpažinimo žymeniu, kuris patvirtina, kad mėsa skirta parduoti tik Lietuvos Respublikos rinkoje, arba sveikumo ženklu, kuris patvirtina, kad smulkinta mėsa gali būti skirta ir kitoms Europos Sąjungos šalims. 

Pagal 2005 m. lapkričio 15 d. Europos Komisijos reglamento (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų reikalavimus, ant visų rūšių smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių, išskyrus smulkintą paukštieną ir paukštienos pusgaminius, kurie skirti vartoti tik juos termiškai apdorojus, pakuočių turi būti užrašas, nurodantis, kad šiuos produktus prieš vartojant būtina termiškai apdoroti, t.y. išvirti, iškepti ar pan.

 

Daugiau apie maisto produktų ženklinimą

 

Atnaujinta:
2021-09-16
Atgal