Akrilamidas

Akrilamidas yra cheminis junginys, susidarantis aukštoje temperatūroje (aukščiau nei +120 °C) kaitinant daug angliavandenių, tokių kaip krakmolas, gliukozė, fruktozė turinčius produktus. Akrilamidas susidaro reaguojant cukrams ir amino rūgščiai asparaginui . Vykstant šiai reakcijai, kepami ar skrudinami maisto produktai įgauna rudą spalvą, aromatą ir skonį. Susidariusio akrilamido kiekis maiste priklauso nuo žaliavos auginimo būdo, rūšies, produkto gamybos temperatūros, kepimo laiko, galutinio produkto drėgmės. Akrilamido kiekis niekaip nesusijęs su produktų gamyba riebaluose.

Visose Europos Sąjungos (ES) šalyse tiriama, kiek maisto produktuose yra akrilamido. produktai kuriuose gali susidaryti akrilamidas bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, sausainiai, vafliai, trapučiai ir kiti miltinės konditerijos gaminiai, sausi pusryčiai, tirpi kava, kavos pupelės, kavos pakaitalai, duona, perdirbti grūdiniai maisto produktai kūdikiams ir mažiems vaikams.

Europos maisto ir gėrimų pramonę atstovaujanti asociacija „FoodDrinkEurope“ yra parengusi priemonių paketą (toolbox) anglų kalba, kuriame pateiktos priemonės, siekiant sumažinti akrilamido kiekį produktuose, kurį galima rasti oficialioje Europos Sąjungos oficialioje svetainėje adresu: http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminats/ciaa_acrylamide...

Taip pat yra parengti priemonių rinkiniai lietuvių kalba skirtingoms produktų grupėms (sausainiams, gruzdintoms bulvytėms, duonai ir kt.), kuriuose pateikiama pagrindinė informacija susijusi su akrilamido kiekio mažinimu. Kuriuos galite rasti čia:

•    Pusryčių dribsniai;
•    Kepiniai (sausainiai, vafliai, meduoliai ir kt);
•    Duonos produktai;
•    Bulvių traškučiai;
•    Kepti bulvių produktai.

Teisės aktai reglamentuojantys akrilamido kiekį, kontrolę ir stebėseną maisto produktuose:

•    2010 m. birželio 2 d. Komisijos rekomendacija 2010/307/ES dėl akrilamido kiekio maisto produktuose stebėsenos (OL 2010 L 137, p. 4);
•    2013 m. lapkričio 8 d. Komisijos rekomendacija 2013/647/ES dėl akrilamido kiekio maisto produktuose tyrimų (OL 2013 L 301, p. 15);
•    2014 m. liepos 3 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymas Nr. B1-575 „Dėl priemonių taikymo mažinant akrilamido kiekį maisto produktuose“.

 

Atgal