Vasario 5 d. minima Duonos diena

Vasario 5 d. kasmet švenčiama šventos Agotos arba Duonos diena. Tikima, kad šv. Agotos dieną pašventinta duona padeda didinti linų derlių, privilioti bičių spiečius, gydyti nužiūrėtus gyvulius, akių ligas, kūno žaizdas ir pan.

Duona Lietuvoje – vienas pagrindinių daugelio žmonių kasdien vartojamų maisto produktų, kurio gamyba mūsų šalyje užsiima 233 duonos ir pyrago kepinių įmonės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų apibendrinta šių įmonių priežiūros rezultatų analizė rodo, kad Lietuvoje gaminamų duonos ir pyragų gaminių produkcija – saugi ir kokybiška. 2018 metais nustatyti tik pavieniai higienos reikalavimų ar gamybos technologijų pažeidimai. Dviejų duonos gamybos įmonių veikla buvo uždrausta, nes neatitiko nustatytų reikalavimų.

VMVT specialistai pastebi, kad vartotojai neretai teiraujasi dėl duonos kokybės arba praneša apie įsigytą „sukritusią“ ar supelijusią duoną. Tad į ką rekomenduojama atkreipti dėmesį renkantis duoną?

Norint išlaikyti vertingąsias duonos savybes, būtina ją laikyti tinkamomis sąlygomis. Pavyzdžiui, duoną su kieta, traškia plutele geriau laikyti popieriniame maišelyje, nes tai – natūrali, „kvėpuojanti“ pakavimo medžiaga. Duona su minkšta pluta turi daugiau drėgmės, todėl norint ją išsaugoti, reikėtų laikyti sandarioje dėžutėje ar duoninėje. Taip pat svarbu atsižvelgti į aplinkos temperatūrą. Pagrindinės sąlygos pelėsiui atsirasti yra drėgmė ir šiluma, tad svarbu, kad gamybos įmonėje prieš supakuojant į plastiko pakuotes, duonos gaminiai būtų tinkamai atvėsinti. Norint, kad namuose laikomos duonos neapniktų pelėsis, laikyti ją sausoje, vėsioje vietoje. Be to, rekomenduojama duonos gaminius pirkti dažniau, bet mažesniais kiekiais, kad būtų galima suvartoti per 3-4 dienas. Reikia žinoti, kad nors pelėsis matomas tik vienoje riekelėje, tačiau jį sukeliančio grybo išskiriamos kenksmingos medžiagos jau būna užteršusios visą duoną. Šios medžiagos yra žalingos sveikatai ir gali kauptis organizme, todėl net ir vos pradėjusios pelyti duonos valgyti negalima.

Stipriai apskrudusioje duonoje galima rasti ir kitos žmogaus sveikatai pavojingos medžiagos – akrilamido. Jis susiformuoja vykstant reakcijai tarp amino rūgščių ir cukraus, termiškai apdorojat maisto produktus aukštoje temperatūroje (daugiau kaip 120 °C kepant ar skrudinant). Didžiausias šių kenksmingų medžiagų kiekis susiformuoja duonos plutoje ir pade (gali būti 10 kartų didesnis, nei gaminio minkštime). Todėl vartotojams rekomenduojama duoną apipjaustyti ir nevalgyti itin stipriai apskrudusių duonos gaminių.

 

Atgal