Maisto produktų kokybės tyrimas – rezultatų apžvalga

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atliktas tyrimas atskleidė, kad iš 33 rūšių maisto prekių net 23 (70 proc.) skiriasi sudėtimi, skoniu, spalva ar konsistencija. Pagrindinis skirtumas, pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos pavaduotojos Loretos Mačytės, yra tas, kad Vokietijoje produktai natūralesni, juose mažiau dažiklių, naudojamas cukrus, o ne saldikliai, vietoj pigaus palmių aliejaus bulvių traškučiams skrudinti – saulėgrąžų aliejus. Šiuos skirtumus galima pastebėti ne tik laboratorijos tyrimų metu, bet ir skaitant produktų sudėtis, deklaruotas pačių gamintojų ant produktų pakuočių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika sako, kad anksčiau didesnis dėmesys Europos Sąjungoje buvo skiriamas maisto saugai, ir tik pastaruoju metu pradėta daugiau dėmesio skirti skirtingai maisto produktų sudėčiai. „Pradėdami šį tyrimą, vykdėme ir vartotojų apklausą. Pagal ją,  8 iš 10 apklaustųjų nepasitiki maisto gamintojais ir mano, kad Lietuvoje vartotojas diskriminuojamas. Taigi ir produktų kokybės lyginimas buvo paremtas vartotojų nuomone ir gamintojų deklaracijų patikimumu. Pabrėšiu, kad formaliai teisiškai – visi šie produktai atitinka jiems keliamus sudėties ir ženklinimo reikalavimus. Tačiau, tai, kad beveik 70 proc. analizuotų produktų  buvo nustatyti skirtumai rodo, kad šis klausimas privalo būti ir toliau nagrinėjamas, o tyrimai plečiami. Dalyvausime ir Europos Komisijos inicijuojamuose tyrimuose, jei tik tokie bus inicijuoti”, - pabrėžė VMVT direktorius.

Tyrimo medžiaga

 

Atgal