Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės

Maisto tvarkymo subjektai privalo įdiegti, įgyvendinti ir vykdyti nuolatinę procedūrą ar procedūras, paremtas rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais, todėl tvarkydami maistą privalo taikyti individualią RVASVT sistemą arba savanoriškai naudotis konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklėmis (RVASVT principų taikymo vadovais), kuriuos rengia ir tobulina maisto verslo sektorių atstovai (maisto įmonių asociacijos, technikos komitetai, konsultacinės firmos ir pan.), o įvertina jų atitiktį teisės aktų reikalavimams – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu yra patvirtinta 19 GHP taisyklių įvairioms maisto verslo šakoms:

1.    Aromatizuotų gėrimų gamybos įmonėms.
2.    Duonos ir pyrago kepimo įmonėms.
3.    Kaimo turizmo sodyboms.
4.    Konservuotų vaisių ir daržovių gamyboms įmonėms.
5.    Mažosioms alaus darykloms.
6.    Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, gamybos įmonėms.
7.    Mėsinėms.
8.    Miltinės ir kreminės konditerijos įmonėms.
9.    Miltų ir kruopų gamybos įmonėms.
10.    Natūralaus mineralinio ir šaltinio vandens gamybos įmonėms.
11.    Pirminės grūdų gamybos.
12.    Sėklinių prieskonių pirminės gamybos įmonėms.
13.    Tiesiogiai iš ūkių parduodamų pieno produktų gamybos.
14.    Vaisių uogų vyno, midaus ir sidro gamybos įmonėms.
15.    Viešojo maitinimo įmonėms.
16.    Grūdų supirkimo, paruošimo ir saugojimo įmonėms.
17.    Šviežių vaisių ir daržovių didmeninės prekybos įmonėms.
18.    Maisto produktų prekybos įmonėms.
19.    Maisto produktų turgavietėms.

Maisto tvarkymo subjekto savininkas ar vadovas, nusprendęs taikyti RVASVT sistemą ar GHP taisykles, turi įsakymu patvirtinti savo įmonės pasirengimą tvarkyti maistą pagal pasirinktą savikontrolės sistemą.


Kur galima įsigyti GHP taisykles?

   - Pirminės grūdų gamybos, miltų ir kruopų gamybos įmonėms – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 239 1001, zum@zum.lt

   - Duonos ir pyrago kepimo įmonėms, miltinės ir kreminės konditerijos įmonėms – dr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė, Topolių g. 2-17, Kaunas, tel. (8 37) 79 26 36, (8 699) 40 978

   - Šviežių vaisių ir daržovių didmeninės prekybos įmonėms – Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacija „Vaisiai ir daržovės“, Šaltinių g.11, Vilnius, tel. (8 5) 262 5893, mob. 8 698 39110, el. p. LVDA@zebra.lt, vaisiaiirdarzoves@mail.tele2.lt

   - Viešojo maitinimo įmonėms, maisto produktų prekybos įmonėms, maisto produktų turgavietėms, mėsinėms, medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, gamybos įmonėms – UAB „Ad Infinitum“, Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. info@adinfinitum.lt

   - Mėsinėms - UAB "Ad Infinitum", Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. info@adinfinitum.lt

   - Kaimo turizmo sodyboms – Lietuvos kaimo turizmo asociacija, K. Donelaičio g. 2-201, Kaunas, tel. (8 37) 40 03 54, el. p. administracija@atostogoskaime.lt

   - Tiesiogiai iš ūkių parduodamų pieno produktų gamybos – Kauno technologijos universiteto Maisto institutas, Taikos pr. 92, Kaunas, tel. (8 37) 31 23 93, el. p. lmai@lmai.lt

   - Grūdų supirkimo, paruošimo ir saugojimo įmonėms – Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacija, A. Smetonos g. 8-5, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, lgpa@gmx.net

   - Mažosioms alaus darykloms – A. Grigonio IĮ, Paupio g. 1, Jovarų k., Pakruojo r., tel. (8 4) 215 2545, grigonioimone@gmail.com

   - Vaisių uogų vyno, sidro ir midaus gamybos įmonėms – Lietuvos vyndarių asociacija, tel. 8 655 04607, info@vyndariuasociacija.lt

   - Sėklinių prieskonių pirminės gamybos įmonėms – Lietuvos prieskonių augintojų ir perdirbėjų asociacija „Baltic Spices“, Mišučių g. 2, Raguviškių k., Kretingos r., mob. tel. 8 657 56947, el. p. vygandas@gmail.com


Maisto tvarkymo subjektas, pasirinkęs įgyvendinanti GHP taisykles, turi įsivertinti ar šios taisyklės apima visus jo planuojamus vykdyti maisto tvarkymo veiksmus ar etapus. Maisto tvarkymo subjektas nustatęs GHP taisyklėse neaprašytus maisto tvarkymo veiksmus, etapus, turi juos aprašyti atskirai ir patvirtinti įmonės savininko ar vadovo vardu (pvz., pagaminto maisto transportavimas, pobūvių aptarnavimas, dalyvavimas mugėse), o visa kita nustatyta tvarka vykdoma kaip GHP taisyklėse numatyta.

Atgal