Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės

Maisto tvarkymo subjekto, įgyvendinančio GHP taisykles, savininkas ar vadovas įsakymu turi patvirtinti savo įmonės pasirengimą tvarkyti maistą pagal GHP taisykles. Jeigu maisto tvarkymo subjektas vykdo kokį nors kitą maisto tvarkymo veiksmą, kuris neaprašytas GHP taisyklėse, ta maisto tvarkymo subjekto veikla turi būti aprašyta atskirai bei patvirtinta įmonės vadovo (pvz., pagaminto maisto transportavimas, pobūvių aptarnavimas, dalyvavimas mugėse), o vėliau nustatyta tvarka vykdoma kaip GHP taisyklių priedas.

Maisto tvarkymo subjektai: prekybos, viešojo maitinimo, mažos ir labai mažos įmonės, vaikų ugdymo, socialinės globos, asmens sveikatos priežiūros, maisto pakavimo, laikymo, saugojimo, gabenimo, paskirstymo ir tiekimo įmonės ar įstaigos gali nevykdyti savikontrolei užtikrinti privalomų laboratorinių tyrimų.

Pagal Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ 4 punktą, šakines GHP taisykles (įskaitant pirminės gamybos) rengia ir tobulina maisto verslo sektorių atstovai (maisto įmonių asociacijos, technikos komitetai, konsultacinės firmos ir pan.). Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai įvertinus parengtų taisyklių projektus, jie derinami su Sveikatos apsaugos ministerija. Apie suderintas taisykles skelbiama „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“ ir Reglamento Nr. 852/2004 nustatyta tvarka jos siunčiamos Europos Komisijai.

Šiuo metu yra patvirtinta 16 Geros higienos praktikos taisyklių įvairioms maisto verslo šakoms:

1. Pirminės grūdų gamybos.

2. Duonos ir pyrago kepimo įmonėms.

3. Šviežių vaisių ir daržovių didmeninės prekybos įmonėms.

4. Viešojo maitinimo įmonėms.

5. Maisto produktų prekybos įmonėms.

6. Miltinės ir kreminės konditerijos įmonėms.

7. Natūralaus mineralinio ir šaltinio vandens gamybos įmonėms.

8. Aromatizuotų gėrimų gamybos įmonėms.

9. Kaimo turizmo sodyboms.

10. Maisto produktų turgavietėms.

11. Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, gamybos įmonėms.

12. Miltų ir kruopų gamybos įmonėms.

13. Tiesiogiai iš ūkių parduodamų pieno produktų gamybos.

14. Grūdų supirkimo, paruošimo ir saugojimo įmonėms.

15. Mažosioms alaus darykloms.

16. Vaisių uogų vyno, sidro ir midaus gamybos įmonėms.


Kur galima įsigyti GHP taisykles?

   - Pirminės grūdų gamybos, miltų ir kruopų gamybos įmonėms – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 239 1001, zum@zum.lt

   - Duonos ir pyrago kepimo įmonėms, miltinės ir kreminės konditerijos įmonėms – dr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė, Topolių g. 2-17, Kaunas, tel. (8 37) 79 26 36, (8 699) 40 978

   - Šviežių vaisių ir daržovių didmeninės prekybos įmonėms – Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacija „Vaisiai ir daržovės“, Šaltinių g.11, Vilnius, tel. (8 5) 262 5893, mob. 8 698 39110, el. p. LVDA@zebra.lt, vaisiaiirdarzoves@mail.tele2.lt

   - Viešojo maitinimo įmonėms, maisto produktų prekybos įmonėms, maisto produktų turgavietėms, medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, gamybos įmonėms – UAB „Ad Infinitum“, Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. info@adinfinitum.lt

   - Kaimo turizmo sodyboms – Lietuvos kaimo turizmo asociacija, K. Donelaičio g. 2-201, Kaunas, tel. (8 37) 40 03 54, el. p. administracija@atostogoskaime.lt

   - Tiesiogiai iš ūkių parduodamų pieno produktų gamybos – Kauno technologijos universiteto Maisto institutas, Taikos pr. 92, Kaunas, tel. (8 37) 31 23 93, el. p. lmai@lmai.lt

   - Grūdų supirkimo, paruošimo ir saugojimo įmonėms – Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacija, A. Smetonos g. 8-5, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, lgpa@gmx.net

   - Mažosioms alaus darykloms – A. Grigonio IĮ, Paupio g. 1, Jovarų k., Pakruojo r., tel. (8 4) 215 2545, grigonioimone@gmail.com

   - Vaisių uogų vyno, sidro ir midaus gamybos įmonėms – Lietuvos vyndarių asociacija, tel. +370 655 04607, info@vyndariuasociacija.lt

Atgal