Specialios paskirties maisto produktų gupės

1. Kūdikių mišiniai:

   - pradinio maitinimo kūdikių mišiniai;

   - tolesnio maitinimo kūdikių mišiniai.

2. Produktai kūdikiams ir mažiems vaikams. Jie skirti geros sveikatos kūdikiams, kol jie atpratinami nuo motinos pieno, taip pat geros sveikatos mažų vaikų mitybos poreikiams tenkinti kaip papildomos mitybos komponentai.

          - perdirbti grūdiniai maisto produktai kūdikiams ir mažiems vaikams (iš vienos ar kelių rūšių perdirbtų grūdų ir (ar) krakmolingų šakninių produktų, kurių iš viso turi sudaryti ne mažiau kaip 25 proc.);

          - įprasti grūdiniai produktai, kurie atgaminami pridedant pieno ar kitų tinkamų skysčių;

          - grūdiniai produktai, kuriuos gaminant pridėta daug baltymų turinčių produktų, atgaminamų pridedant vandens ar kitų baltymų neturinčių skysčių;

          - makaronai, kuri gali būti vartojami išvirus;

         - džiūvėsėliai ir sausainiai;

         - maistas kūdikiams ir mažiems vaikams (kiti produktai, išskyrus perdirbtus grūdinius, skirtus kūdikiams ir mažiems vaikams):

                - maisto produktai, kuriuose baltymų šaltinis - vien tik mėsa, paukštiena, žuvis, subproduktai ar kiti tradiciniai baltymų šaltiniai;

                - produktai, kuriuose baltymų šaltiniai nėra vyraujančios sudedamosios dalys;

               - patiekalai su padažais;

               - saldūs patiekalai;

               - vaisių ir daržovių sultys, nektarai, desertai, pudingai, nepieniški gėrimai;

               - pienas mažiems vaikams.

3. Specialiosios medicininės paskirties maisto produktai (specialiai perdirbti arba sukurti maisto produktai dietinei suaugusiųjų ir kūdikių mitybai, vartojami prižiūrint medikams, skirti turintiems ribotą, susilpnėjusią arba sutrikusią galimybę įsisavinti, virškinti, absorbuoti, metabolizuoti arba šalinti įprastus maisto produktus, tam tikras juose esančias maistines medžiagas, jų apykaitos produktus, taip pat žmonėms, kuriems medikai kelia tokių mitybos reikalavimų, kurių neįmanoma patenkinti tik keičiant įprastą racioną):

   - visaverčiai:

           - standartinės maistinės sudėties produktai, galintys būti vieninteliu žmonių, kuriems jie skirti, mitybos šaltiniu (gali būti daliniai maisto pakaitalai arba mitybos priedai);

           - produktai pritaikyti sergantiems tam tikra liga arba esant tam tikros sveikatos būklės, gali būti vienintelis mitybos šaltinis (gali būti daliniai maisto pakaitalai arba mitybos priedai, skirti kūdikiams ir suaugusiems);

    - nevisaverčiai (produktai, kurių maistinė sudėtis yra standartinė arba pritaikyta žmonėms, sergantiems tam tikra liga, esantiems tam tikros sveikatos būklės, tačiau jie negali būti vienteliu mitybos šaltiniu.

2017-11-25 Komisijos pranešimas dėl specialiosios medicininės paskirties maisto produktų klasifikavimo

Mokslinės ir techninės rekomendacijos dėl specialios medicininės paskirties maisto produktų (versija lietuvių kalba)

4. Raciono pakaitalai svoriui kontroliuoti (produktai sukurti specialiai sumažinto energijos kiekio dietoms, vartojami pagal gamintojo nurodymus pakeičia visą paros maisto racioną):

    - produktai, pakeičiantys visą paros maisto racioną (energinė vertė turi būti ne mažesnė kaip 3 360 kJ (800 kcal) ir ne didesnė kaip 5 040 kJ (1 200 kcal);

    - produktai, per parą pakeičiantys vieno ar daugiau valgymo racioną (energinė vertė turi būti ne mažesnė kaip 840 kJ (200 kcal) ir ne didesnė kaip 1 680 kJ (400 kcal).

Atgal