Valgomoji druska

Druska žmonių mityboje naudojama mažiausiai 10 tūkstančių metų: nuo tada, kai žmonės pradėjo gardinti valgomą maistą. Prieš 5 tūkstančius metų kinai atrado, jog druska padeda pailginti produktų vartojimo trukmę. Žmogaus organizmui druska yra būtina, nes ji padeda smegenims perduoti signalus, palaiko skysčių balansą organizme.

Visų druskos rūšių pagrindinės sudedamosios dalys yra natris ir chloras (iki 97-99 %).

Druskos rūšys:

Joduota druska – tai druska, praturtinta jodu. Joduotoje druskoje esantis lakus jodas išgaruoja, todėl vartotojams patariama pirkti joduotą druską mažomis pakuotėmis, ją dėti į baigiamą gaminti maisto patiekalą, kad kuo daugiau jodo būtų išsaugota.

Rožinė Himalajų druska savo spalvą įgauna dėl sudėtyje esančių kalcio, magnio, vario ir geležies. Druska gaunama šachtose, nors ji yra jūrinės kilmės. Stambių kristalų druska yra atsparesnė drėgmei, ilgesnis jos galiojimo terminas.

Pilkoji druska išgaunama Bretanės provincijoje (Prancūzijoje). Pilką spalvą druskai suteikia molio priemaišos.

Smulkinta jūros druska – tai kristalinė jūros druska, ypač naudojama maisto gamybai.

Fleurdesel „jūros gėlė“ – brangiausia druskos rūšis, susiformuojanti jūros vandens paviršiuje. Plonas druskos sluoksnis plūduriuoja jūros vandens paviršiuje, surenkamas rankomis į medinius indus. Šiai druskai būdingi smulkūs kristalai, kurie labai lengvai tirpsta. Prieš pakavimą ši druska neapdirbama, tik išdžiovinama saulėje. Ši druskos rūšis labi vertinama gurmanų.

Prancūziška jūros druska sudėtyje turi mažiau NaCl ( 83-87 %).

Dribsnių pavidalo druska išgaunama natūraliai išgarinant jūros vandenį saulės ir vėjo pagalba. Šios druskos kristalai gali būti labai skirtingo dydžio.

Formentera skystoji - natūrali iš jūros vandens pagaminta purškiama druska, ypač populiari užsienyje viešojo maitinimo įmonėse.

Rūkyta jūros druska – tai tokia druska, kurią natūraliai rūkant ji iš lėto įgauna būdingą dūmų skonį.


Valgomajai druskai nėra specializuotų saugą ir kokybę reglamentuojančių teisės aktų.

Maisto produktų ženklinimo reikalavimai

Druskos vartojimas

Atgal