Prieskoniai

Paprastai gaminami monoprieskoniai arba prieskonių mišiniai. Vieni gamintojai, priklausomai nuo jų pasirinktų gamybos technologijų, pirmenybę teikia sausiems džiovintiems prieskoniams, kiti – šviežiems, ką tik surinktiems, treti – prieskonių ekstraktams.

Prieskoniams gaminti gali būti naudojamos visos augalų dalys: žiedai, sėklos, lapai, žolė, žievė, šaknys, stiebai.

Specialistai rekomenduoja vartotojams rinktis monoprieskonius, iš kurių nesudėtinga pagal savo pomėgius pasigaminti mėgstamų prieskonių mišinį – su druska ar be jos, su pamėgtais ingredientais, aštraus ar švelnesnio skonio ir t.t.

Pramoniniu būdu pagamintuose prieskonių mišiniuose, dažniausiai naudojami maisto priedai, randama gana didelė (nuo trečdalio iki pusės ar net daugiau prieskonių mišinio kiekio) valgomosios druskos koncentracija.

Prieskoniuose neleidžiami dažikliai (išimtis kario milteliai ir tandoori prieskoniai), leidžiama naudoti konservantus, sorbatus ir benzoatus, sulfitus, sieros dioksidus. Gamintojas privalo ženklinimo etiketėje ingredientų sudėtyje nurodyti maisto priedus pagal įdėtus jų kiekius (mažėjančia tvarka). Visi maisto priedai, įskaitant aromato ir skonio stipriklį – mononatriogliutamatą, turi būti dedami į prieskonių mišinius pagal technologinius reikalavimus.

Prieskonių mišiniuose aromato ir skonio stipriklio E 621 kiekis nereglamentuojamas. Naudojant prieskonių mišinių gamyboje maisto priedus pagal „quantum satis“ principą, jie naudojami atsižvelgiant į geros gamybos praktiką, naudojami maisto priedų kiekiai negali būti didesni už būtinus, siekiant numatytų technologinių tikslų ir jokiu būdu neklaidinti vartotojo.

Krakmolas dedamas į prieskonių mišinius kaip tirštiklis. Konkretaus įdėto į prieskonių mišinius krakmolo kiekio neprivaloma nurodyti, bet ženklinimo etiketėje krakmolas turi būti nurodytas kaip ingredientas pagal įdėtą kiekį (mažėjančia tvarka).


Prieskonių ženklinimo etiketėje gamintojas privalo nurodyti:

   - prieskonių pavadinimą;

   - gamintoją arba pakuotoją, importuotoją;

   - grynąjį kiekį;

   - sudedamąsias dalis (vardijami įdėto kiekio mažėjimo tvarka);

   - kilmės šalį;

   - vartojimo instrukciją (jeigu reikalinga, laikymo sąlygas);

   - tinkamumo vartoti terminą „geriausias iki“.

Jeigu prieskonių mišinio pavadinime yra įvardintas vienas iš mišinio ingredientų, ženklinimo etiketėje turi būti nurodytas to ingrediento kiekis (% arba g).

Gamintojas privalo aiškiai, paprastai ir nedviprasmiškai informuoti vartotoją apie prieskonių mišinių sudedamąsias dalis, įdėtus maisto priedus, jeigu reikalinga, apie tinkamą prieskonių dozavimą, laikymo ir vartojimo sąlygas.

Prieskonių tinkamumo vartoti laikas priklauso nuo gamintojo: nuo jų įpakavimo pobūdžio ir panaudotų pakavimo medžiagų, nuo prieskonių sudėties, nuo receptūrų turtingumo (kuo daugiau ingredientų, tuo didesnė tikimybė oksiduotis, gesti), kuo hermetiškiau uždarytos prieskonių pakuotės, tuo jiems gamintojas skiria ilgesnį tinkamumo vartoti terminą, kuris gali trukti nuo 2 iki 5 metų. Vartotojams nerekomenduojama prisipirkti didesnių prieskonių atsargų, nes, atidarius pakuotę, palaipsniui prieskoniai netenka savo būdingo aromato, o laikant drėgnomis sąlygomis, gali greitai sušokti į gabaliukus, suplėkti, pasidengti pelėsiu ir tapti netinkami vartoti. Mono prieskoniai (vieno komponento) ilgiau išlaiko savo skonines savybes nei prieskonių mišiniai.

Gamintojai privalo ženklinimo etiketėse nurodyti alergenus, t.y. garstyčias, salierus, soją, riešutus ir kt., panaudotus prieskonių mišinių gamybai, kad alergiški vartotojai jų galėtų išvengti.

Daugiau apie maisto produktų ženklinimo reikalavimus

Teisės aktai:

European Spice Association Quality Minima Document, Rev.5, 2015

 


Kokiomis sąlygomis laikyti prieskonius?

Prieskoniams pakuotėse laikyti pakanka sausų, gerai vėdinamų patalpų. Polietileno maišeliuose, stikliniuose induose laikomi prieskoniai turi būti papildomai apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Prieskoniai gali skleisti aštrius kvapus, todėl turėtų būti atskirai saugomi nuo kitų maisto produktų, kurie pasižymi savybe absorbuoti kvapus, pvz., kava, arbatžolės.

 

Atgal