Pomidorų padažas, kečupas

Pomidorų padažas – takios konsistencijos maisto patiekalų pagardas, skirtas jų skoniui, išvaizdai pagerinti. Padažai gaminami iš pomidorų koncentratų (pastos ar tyrės) ir (ar) pomidorų, jų sulčių, smulkintų pomidorų ar šviežių pomidorų. Pagal rūšis pomidorų padažai gali būti: klasikiniai, švelnūs, aštrūs, su vaisiais, su daržovėmis, su pomidorų gabaliukais ir kt.

Kečupas – šaltas tirštas padažas iš daržovių ir (ar) vaisių, grybų, žuvų, kitų maisto komponentų su prieskoniais ir maisto priedais.

Pagrindinis pomidorų padažo ir kečupo rodiklis yra pomidorų pastos (tyrės, piure ar kita forma) kiekis jame. Kuo didesnę pomidorų padažo ar kečupo sudėtyje dalį sudaro pomidorai, tuo gaminio kokybė yra aukštesnė. Idealu būtų, jei gamintojas ženklinimo etiketėje nurodytų pomidorų kiekį arba pomidorų pastos kiekį X/100 g produkto pagaminti.

Kečupai, pomidorų padažai yra naudingi žmogaus organizmui dėl karotinoido – likopeno, nes šią medžiagą žmogaus organizmas gali gauti tik su pomidorais arba koncentruotais pomidorų produktais. Kokybei įvertinti mokslininkai analizuoja pomidorų padažų, kečupų kvapą, spalvą, skonį, konsistenciją, klampumą, tekstūrą ir t.t.

Kečupai supilstomi į daugiasluoksnę pakuotę, kuri apsaugo nuo bet kokio išorės poveikio.

Pomidorų pasta – pagrindinė pomidorų gaminių sudėtinė dalis, gaunama iš pomidorų, nulupant jų odeles, pašalinant sėklas, trinant iki vientisos masės, kuri po to garinama kaitinant iki tam tikros koncentracijos. ES rekomenduojama pomidorų tyrės (piure) pavadinimą naudoti tuomet, kai ją sudaro iki 24 % pomidorų, o esant virš 24 % pomidorų turėtų būti naudojamas pomidorų pastos pavadinimas. 1 kg pomidorų pastos pagaminti reikia 8-10 kg pomidorų.


Ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta:

- gamintojas;

- parduodamos prekės pavadinimas;

- sudedamųjų dalių sąrašas (mažėjimo tvarka);

- grynoji masė;

- tinkamumo vartoti terminas;

- laikymo sąlygos;

- kilmės šalis;

- alergenai.

Daugiau apie maisto produktų ženklinimo reikalavimus

Pomidorų padažams, kečupams atskirų kokybę reglamentuojančių teisės aktų nėra.

Atgal