Margarinas

Margarinas – dirbtiniai maistiniai riebalai, sustingusios vandens ir riebalų smulkiadispersinės emulsijos pavidalu. Laikant kambario temperatūroje margarinas yra kietoka, teplios konsistencijos riebalų emulsija. Skoniu ir kitomis savybėmis margarinas panašus į sviestą, tačiau turi daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių ir yra šiek tiek didesnės energinės vertės. Margarinas gaminamas iš augalinių riebalų. Margarino sudėtyje yra nuo 10 iki 90 proc. riebalų. Atitinkamai 100 gramų margarino žmogaus organizmui suteikia nuo 345 iki 720 kcal.

Margarinas – produktas, gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 80 %, bet ne didesnis kaip 90 %.

Trijų ketvirčių riebumo margarinas – produktas, gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 60 %, bet ne didesnis kaip 62 %.

Pusriebis margarinas – produktas, gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 39 %, bet ne didesnis kaip 41 %.

X % riebumo tepieji riebalai – produktas gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas: ne mažiau kaip 39 %; daugiau kaip 41 %, bet mažiau kaip 60 %; daugiau kaip 62 %, bet mažiau kaip 80 %.

Margarino ženklinimas


Pagrindinis teisės aktas

2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento Ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1308/2013 kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 ( OL 347 L 2013, p. 671) (VII priedas VII dalis Tepieji riebalai, II priedėlis Tepieji riebalai)

Atgal