Majonezas

Majonezas – riebus, sotus, kaloringas padažas, vartojamas skoniui pagerinti.

Majonezai priskiriami emulsintų padažų grupei. Jie gaminami iš augalinio aliejaus, kiaušinių ar jų produktų, pieno produktų, cukraus, druskos, garstyčių, acto, maisto priedų ir vandens. Pagal rūšingumą majonezai neskirstomi.

Priklausomai nuo majonezo riebumo, jo sudedamųjų dalių sąraše gali dominuoti aliejus (aukštesnio riebumo majoneze) arba vanduo (mažesnio riebumo majoneze).

Majonezui gaminti gali būti naudojami vištų kiaušinių tryniai, kiaušinių milteliai arba kiaušinių trynių milteliai. Gaminio rūgštingumui užtikrinti gali būti naudojamas fermentinis actas, vyno actas, spirito actas, t.y. natūralūs maisto produktai, arba pigesniam gaminiui pagaminti leidžiama naudoti acto rūgštį E 260, pieno rūgštį E 270, citrinų rūgštį E 330.

Emulsiklių, stabilizatorių funkcijai atlikti, t.y. apsaugoti gaminį nuo susisluoksniavimo į atskiras frakcijas, naudojama ksantano derva E 415, guaro derva E 412, krakmolas (vieni gamintojai vadina pakeistų savybių krakmolu, kiti – modifikuotu krakmolu. Modifikuotas krakmolas – tai medžiagos, gautos vieną ar kelis kartus chemiškai paveikus krakmolą, kuris galėjo būti apdorotas fiziškai arba fermentais, taip pat praskiestas rūgštimis, šarmais arba išbalintas.

Gaminant majonezą leidžiama naudoti maisto priedus, išvardintus 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos (EB) reglamente Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų (OL 354 L 2008, p.16).

Majonezo kokybę reglamentuojančių atskirų teisės aktų nėra.

Maisto produktų ženklinimo reikalavimai

Majonezo vartojimas

 

 

Atgal