Džemai, uogienės

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų gamybai skirtų žaliavų neleidžiama konservuoti sieros dioksidu, draudžiami dažikliai, aromato ir skonio stiprikliai.

Džemas – tai produktas, kurio 1000 g pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 350 g (35 %). Džeme tirpių sausų medžiagų turi būti ne mažiau kaip 60 %. Mažiau sausųjų medžiagų leidžiama džemams, kuriuose cukrus pakeistas saldikliais, taip pat sumažintos energinės vertės produktams.

Gaminant džemus gali būti naudojami papildomi ingredientai – medus, citrusinių vaisių gabaliukai ir žievelės, spiritas, vynas, riešutai, prieskoniai, vanilė.


Aukščiausios rūšies uogienės gaminamos iš vienos ar kelių rūšių uogų ar vaisių ar jų gabalėlių ir cukraus, pridedant arba nepridedant vandens, tirštiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų.

Aukščiausios rūšies uogienėje negali būti naudojami dažikliai, saldikliai ar konservantai. Uogų ar vaisių kiekis 1000 g produkto pagaminti neturi būti mažesnis kaip 500 g (50 %), kitoms uogienėms - 40 %. Tirpių sausų medžiagų turi būti 40-64 %. Aukščiausios rūšies uogienės tirpių sausų medžiagų kiekis neturi būti mažesnis kaip 50 %. Tirpios sausos medžiagos yra vienas svarbiausių džemo, uogienių vertinimo rodiklių, kuris priklauso nuo produkto sudėtinių dalių - kuo tirpių sausų medžiagų produkte yra daugiau, tuo produktas yra patvaresnis, kokybiškesnis.

Sterilizuotų ir pasterizuotų uogienių bei džemų tinkamumo vartoti terminas – 2 metai. Konservuotų, išpilstytų į termoplastinę polimerinę tarą – 6 arba 9 mėnesiai.


Uogienių ir džemų sudėtis

Maisto produktų ženklinimo reikalavimai

Pagrindiniai teisės aktai:

Džemų ir panašių produktų techninis reglamentas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 29 d. įsakymu Nr. 60 (Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. spalio 24 d. įsakymo 3D-455 redakcija

LST 1988:2013 „Uogienės. Bendrieji reikalavimai“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atgal