Aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio jūros šalyse tūkstančius metų aliejus buvo spaudžiamas rankomis, kojomis, akmens ar granito girnomis, vėliau – hidrauliniais presais, dar vėliau ir moderniomis technologijomis – vakuuminiu būdu, kitais šiuolaikiniais būdais.

Alyvuogių aliejaus kokybę lemia ir būdas, kaip surenkamos alyvuogės. Pačios aukščiausios kokybės (ypač grynam ir grynam alyvuogių aliejui) alyvuogės turi būti renkamos rankomis. Taip pat leidžiama numušti alyvuoges lazdomis arba naudoti alyvmedžių kratytuvus, kurie alyvuoges nukrato tiesiog po medeliais ant ištemptų tinklų.

Ypač grynam ir grynam alyvuogių aliejui išgauti alyvuogės negali būti nukritusios ant žemės, sumuštos, pažeistos, nes jose tuoj pat prasideda fermentacija. Taip pat svarbu kuo greičiau iš žaliavos išspausti aliejų.

Vertingiausias kokybiškas aliejus spaudžiamas per parą nuo alyvuogių surinkimo momento, jeigu šilta, arba per dvi paras, jei oras vėsus. Vėliau alyvuogėse prasideda fermentacija ir iš jų išspaudžiamo aliejaus kokybė suprastėja.

Alyvuogių aliejaus rūšys

Alyvuogių aliejaus tara ir ženklinimas

Kaip išsirinkti geros kokybės alyvuogių aliejų?

Teisės aktai

Linų sėmenų aliejus

 

Atgal