Actas

Natūralus fermentinis actas gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt.

Į actą gali būti pridedama žolių, prieskonių, vaisių ar jų ekstraktų, vaisių sulčių, cukraus, medaus, maistinės druskos.

Maistinė acto rūgštis (E 260) negali būti vadinama actu, nes actas yra natūralios fermentacijos produktas.

Actas turi būti laikomas švarioje, gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje turėtų būti 0°C – 25°C temperatūra ir ne didesnė kaip 75 proc. santykinė drėgmė.

Acto realizavimo terminas neribojamas, jeigu jis nesusidrumstęs, nepakintusi spalva, nėra jam nebūdingų nuosėdų.

Gaminant actą draudžiama naudoti::

   - dirbtines kvapiąsias medžiagas;

   - dirbtinius ir natūralius vynuogių aliejus;

   - distiliacijos likučius;

   - fermentacijos likučius ir jų šalutinius produktus;

   - visų rūšių išspaudų ekstrahuotas medžiagas;

   - visų rūšių rūgštiss, išskyrus natūraliai esančias naudojamose žaliavose arba bet kurioje medžiagoje, kurios įdėjimas į sudėtį yra leidžiamas.


Privalomieji acto kokybės rodikliai

Acto ženklinimas


Pagrindinis teisės aktas

Privalomųjų acto kokybės reikalavimų aprašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. rugpjūčio 13 d. įsakymu Nr. 282 (Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2012 m. kovo 28 d. įsakymo Nr. 3D-224 redakcija)

 

Atgal