Paieška

Kontaktai

Valstybinė maisto ir veterinarijos
tarnyba
Lietuvos Respublikos
Vyriausybės įstaiga
Biudžetinė įstaiga
Juridinių asmenų registras
Įstaigos kodas 188601279
Adresas: Siesikų g. 19,
LT-07170 Vilnius.
Tel. (8 5) 240 4361,
Faks. (8 5) 240 4362
El. paštas: vvt@vet.lt

Naujienų prenumerata

Leidiniai



VERSLUI

1.   Lankstinukas "10 žingsnių, norint atidaryti kavinę ar pradėti prekiauti maisto produktais"
Leidinys skirtas verslininkams, planuojantiems atidaryti savo restoraną, kavinę, valgyklą ar užkandinę ar pradėti prekiauti maisto produktais. Spausti čia

2.   Bukletas "Jūsų verslas ir valstybinė maisto ir veterinarinė kontrolė"
Leidinys padės suprasti patikrinimą atliekančio inspektoriaus teises ir pareigas, kaip pasirenkamas patikrinimų dažnumas bei kokios galimos pasekmės, jei patikrinimo metu nustatomi neatitikimai ar pažeidimai. Spausti čia

3.   Lankstinukas "Verslininkams apie inspektavimą. Pagrindinės verslininko teisės ir pareigos"
Tai informacinio pobūdžio leidinys, parengtas siekiant supažindinti verslininkus su bendrosiomis teisėmis ir pareigomis verslo priežiūros ir patikrinimo metu. Spausti čia
 

MAISTO SAUGA IR KOKYBĖ

1.   Bukletas "10 patarimų moksleiviams, kaip sveikai maitintis"
Atmintinė mokyklinio amžiaus vaikams, kurioje aptariamas įvairių maisto produktų grupių maistingumas, pateikiami praktiniai patarimai ir vartojimo rekomendacijos. Spausti čia

2.   Lankstinukas "10 klausimų apie maisto priedus"
Maisto priedas apibrėžiamas kaip „medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produktų sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi, ir kuri sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gabenimo ar laikymo), tampa šių produktų sudėtine dalimi“. Leidinys padės daugiau sužinoti apie maisto priedus ir pagrindinius jų naudojimo principus. Spausti čia

3.   Informacinė atmintinė "Maisto papildai"
Maisto papildas – maisto produktas, skirtas papildyti įprastą maisto racioną ir kuris vienas arba derinyje su kitomis medžiagomis yra koncentruotas maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį arba fiziologinį poveikį, šaltinis. Tačiau maisto papildai negali pakeisti subalansuotos mitybos. Atmintinėje pateikiama informacija apie maisto papildų ženklinimo, platinimo, importo ir kt. reikalavimus. Spausti čia

4.   Lankstinukas "Ką reikėtų žinoti apie šviežių vaisių ir daržovių kokybės reikalavimus"
Rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių per dieną, taip sumažinant riziką susirgti daugeliu neinfekcinių ligų. Leidinyje pateikiam informacija apie bendruosius ir specialiuosius reikalavimus šviežių vaisių ir daržovių kokybei. Spausti čia

5.   Lankstinukas "Ką reikia žinoti apie nitratus"
Nitratai – tai azotinės medžiagos, būtinos augalų mitybai ir funkcionavimui, todėl daržovės jas aktyviai pasisavina iš dirvožemio. Leidinys padės suprasti ar reikia baimintis nitratų maisto produktuose, kaip sumažinti jų kiekį ir pan. Spausti čia

6.   Bukletas "Ką turėtume žinoti apie ekologiškus maisto produktus"
Ekologiški produktai tampa vis populiaresni visame pasaulyje, taip pat ir mūsų šalyje. Atmintinėje pateikiama informacija apie reikalavimus Lietuvoje auginamiems, gaminamiems ir parduodamiems maisto produktams, jų ženklinimui. Spausti čia

7.   Bukletas "Ką turime žinoti apie vandenį"
Geriamojo vandens kokybę lemia daugybė veiksnių. Ją apsprendžia ne tik geriamojo vandens formavimosi geologinės sąlygos, bet ir ruošimas, vandentiekio skirstomojo tinklo, vartotojui priklausančio pastato ar teritorijos vidaus tinklo būklė, sunaudojimas, geriamojo vandens šaltinių apsauga nuo taršos. Leidinyje pateikiami atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie vandenį. Spausti čia

8.   Lankstinukas "Ką reikia žinoti apie genetiškai modifikuotus maisto produktus"
Genetiškai modifikuotas maistas – tai maistas, kurio sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų. Toks maistas įgyja savybių, kurios negalėtų atsirasti natūraliu būdu. Atmintinė padės suprasti kas yra GMO, kaip jie turi būti žymimi ir kt. Spausti čia

9.   Bukletas "Kaip teisingai perskaityti etiketę?"
Informacinis leidinys vartotojams, paaiškinantis kaip suprasti informaciją ant maisto produktų pakuočių ir kaip jos pagalba teisingai pasirinkti norimą produktą. Spausti čia

10.   Europos maisto saugos tarnyba aiškina apie zoonotines ligas: 
        10.1. Rezistentiškumas antimikrobams. Spausti čia
        10.2. Kampilobakterija. Spausti čia
        10.3. Maisto sukeltos zoonotinės ligos. Spausti čia
        10.4. Salmonelė. Spausti čia
        10.5. Kas yra zoonotinė E. coli? Spausti čia

 

GYVŪNŲ SVEIKATINGUMAS IR GEROVĖ

1. Lankstinukas "Afrikinis kiaulių maras"
Leidinyje pateikiami atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie afrikinį kiaulių marą (AKM) - ypač pavojingą užkrečiamą virusinę kiaulių ligą. Spausti čia

2.   Lankstinukas "Kiaulių gripas"
Leidinyje pateikiami atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie kiaulių gripą - kvėpavimo takų ligą, kurią sukelia A tipo gripo virusas. Spausti čia

3.   Lankstinukas "Mėlynojo liežuvio liga"
Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie mėlynojo liežuvio ligą, kurią sukelia uodų platinamas virusas. Virusas paprastai užkrečia naminius ir laukinius atrajotojus – avis, galvijus, ožkas ir elnius, kupranugarius bei lamas. Spausti čia

4.   Lankstinukas "11 klausimų apie paukščių gripą"
Paukščių gripas yra greitai plintanti pavojinga užkrečiamoji paukščių liga, kuria serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Leidinyje pateikta informacija padės geriau suprasti šios ligos užkrato plitimo kelius ir sužinoti apie pevencijos priemones. Spausti čia

5.   Lankstinukas "Saugokime gyvulius nuo snukio ir nagų ligos"
Snukio ir nagų liga - tai labai užkrečiama, greitai plintanti galvijų, kiaulių, avių, ožkų ir kitų skeltanagių liga, kurią sukelia virusas. Leidinyje pateikiami patarimai gyvulių augintojams, kaip apsaugoti savo gyvulius. Spausti čia

6.   Bukletas "Ūkinių gyvūnų gerovė ir transportavimas"
Leidinys skirtas ūkinių gyvulių augintojams ir vežėjams suprasti būtiniausius ūkinių gyvūnų gerovės reikalavimus laikymo vietose ir transportavimo metu. Spausti čia

7.   Bukletas "Ūkinių gyvūnų gerovė. Specialieji kiaulių laikymo reikalavimai"
Leidinys skirtas kiaulių laikytojams, kurie privalo užtikrinti, kad būtų laikomasi specialių kiaulių laikymo reikalavimų. Spausti čia

8.   Bukletas "Ūkinių gyvūnų gerovė. Specialieji veršelių laikymo reikalavimai"
Leidinys skirtas galvijų laikytojams, kurie privalo užtikrinti, kad būtų laikomasi specialių veršelių laikymo reikalavimų. Spausti čia

9. Lankstinukas "Klasikinis kiaulių maras"
Leidinyje pateikiami atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie klasikinį kiaulių marą (KKM) - pavojingą užkrečiamą virusinę kiaulių ligą. Spausti čia

10. Lankstinukas "Pasiutligė"
Leidinyje pateikiami atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie pasiutligę – ūmią, mirtiną virusinę užkrečiamąją ligą, kuri sukelia galvos ir stuburo smegenų uždegimą. Spausti čia

 

PASIENIO VETERINARINĖ KONTROLĖ

1.   Lankstinukas "Ką reikia žinoti keliaujant su gyvūnu augintiniu"
Informacija gyvūnų savininkams, kurie ruošiasi kelionei su gyvūnais augintiniais (šunimi, kate ar šešku). Spausti čia

2.   Lankstinukas „Jei abejoji, nesivežk!” / “If in doubt, leave it out”
Informacija atvykstantiems į Lietuvą iš trečiųjų šalių, apie Europos Sąjungoje taikomus apribojimus asmeniniame bagaže įsivežti tam tikrus gyvūninės kilmės produktus. Informacija parengta dviem kalbomis (lt./angl.) Spausti čia / Download 

3. Plakatas "Sienos ligų nesustabdo". Spausti čia

 

TARPTAUTINIS BENDRADARBIAVIMAS

1.  Lankstinukas "Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema"
Maisto ir pašarų sauga – tai vienas iš pagrindinių visuomenės rūpesčių. Europos Sąjunga, turėdama vienus aukščiausių maisto saugos standartų pasaulyje, sukūrė efektyvią priemonę, leidžiančią greitai reaguoti į pavojų, kilusį maisto produktams ir pašarams – tai Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (angl. RASFF).  Spausti čia

2.  Lankstinukas "Nuolatinis Europos maisto saugos tarnybos atstovas Lietuvoje"
Europos maisto saugos tarnyba įsteigta 2002 metais (EFSA – European Food safety Authority) – nepriklausoma organizacija, teikianti mokslines konsultacijas visais – tiesioginį ar netiesioginį poveikį maisto saugai turinčiais klausimais. Spausti čia

Paskutinis atnaujinimas: 2014-04-20 18:37:36