Dažnai užduodami klausimai

  • Rengiamas planas privataus vaikų darželio steigimui. Kokie konkretūs leidimai būtini iš Maisto ir veterinarijos tarnybos bei kokius dokumentus reikia pateikti?

    Atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, informuojame, kad kiekvienas maisto verslo operatorius, norintis vykdyti veiklą, privalo gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (MTSPP) (Žin., 2008, Nr. 123 - 4693).

    MTSPP išduoda teritorinių VMVT pareigūnai, įvertinę maisto tvarkymo veiklos sąlygas vietoje.
    Subjektai dėl pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę VMVT ir jai pateikti:
    * nustatytos formos prašymą,
    * maisto tvarkymo patalpų projektą su įrenginių, baldų ir t.t išdėstymu,
    * maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių ( darbuotojai turi būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos mokymo kursus),
    * dokumentus, reglamentuojančius Geros Higienos Praktikos (GHP) (galima nusipirkti „UAB AD Infinitum“ Išganytojo g.4, Vilnius) ar Rizikos veiksnių analizės ir svarbiujų valdymo taškų (RVASVT) principais pagrįsta savikontrolės sistema.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Valstybinės maisto ir vaterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė
    Tel. 8~5 249 1716
    El. p. anaciene@vet.lt

  • Perku kaime ožkos pieną. Pastebėjau, kad ant dugno atsiranda rausvos spalvos gleivėtos nuosėdos. Ar tai reiškia, kad ožkos kažkuo serga? Ar pienas gali būti pavojingas? Kur pieną galima būtu patikrinti? Ačiū.

    Atsiradus piene pakitimų, pieną vartoti maistui negalima. Pieną būtina ištirti laboratorijoje, kurią galima pasirinkti pagal gyvenamąją vietą. Visuose Nacionalinio veterinarijos ir maisto rizikos vertinimo instituto laboratorijose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžio bei kituose rajoninėse laboratorijose, kurios atlieka šį tyrimą.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

    Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė

  • Esu ūkininkas auginantis triušius mėsai. Norėčiau įsirengti skerdyklą triušiams skersti ( iki 600 vnt. per mėn.). Kur galėčiau rasti informacijos apie reikalavimus tokioms skerdykloms ir pan. Iš anksto dėkoju.

    Jūsų skerdykloje planuojamas triušių skerdimas pagal apimtis atitiktų kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai reikalavimus t.y. 600 vnt. per mėnesį arba ne daugiau 150 gyvūnų per savaitę. Tokio pajėgumo skerdykloms taikomi supaprastinti reikalavimai ir joms nėra suteikiamas veterinarinio patvirtinimo numeris. Tokio pajėgumo skerdykloms įrengti taikomi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1- 717 patvirtinti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai (Žin., 2005, Nr. 153-5667), kuriuse nustatyti tokių skerdyklų įrengimo ir šviežios mėsos tvarkymo reikalavimai. Dėl tokios skerdyklos įrengimo  Jums reikėtų kreiptis į teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, kurie Jums suteiks reikiamą informaciją dėl tokios skerdyklos įrengimo reikalavimų, o taip įregistravimo tvarkos teritorinėje VMVT.
     
    Atsakė:
    Jonas Stanius
    vyr. veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius
    VMVT, Veterinarijos sanitarijos skyrius

  • Stengiuosi vartoti kiek įmanoma natūralesnius produktus. Norfos parduotuvėje pamačiau Lay's firmos krosnyje keptus bulvių traškučius. Ant pakuotės buvo užrašyta no preservatives, no artificial colorants. Tik namuose vartydama pakelį pastebėjau, kad kt. pusėje mažomis raidelėmis kitoje pakelio pusėje parašyta, kad sudėtyje yra natrio gliutamato ir kt. panašių medžiagų. Ar jūsų nuomone tai nėra vartotojo apgaudinėjimas? Lauksiu Jūsų išaiškinimo.

    Laba diena,
     
    tokios kategorijos produktų, kaip paklausime Jus minite, pirkėjas turėtų daugiau dėmesio skirti ženklinimo etiketės skaitymui prekybos įmonėje: gamintojas konstatavo, kad traškučiuose nėra dažiklių, nėra konservantų, jų tur būt ir nedėjo, o mononatrio gliutomatas yra aromato ir skonio stipriklis, jau kitos kategorijos maisto priedas, jeigu iki galo būtumėte perskaičiusi etiketę, manau to produkto nesirinktumėte.Tačiau noriu informuoti, kad viena porcija tokių traškučių jūsų gyvenime nieko nekeis, tik jų nereikia dažnai naudoti, nes tai produktas, kurio mitybinė vertė yra menkavertė.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
    VMVT Maisto skyriaus
    Vyr. gydytoja-higienistė
    Rita Sadūnaitė
    Tel.: 8~5 249 1709
    El.p.: rsadunaite@vet.lt

  • Laba diena,norejau pasidometi,ar galima spausti obuoliu sultis ukiniam pastate "garazas"?vasaros metu ten vyksta suvirinimo darbai,o rudeni spaudzia obuoliu sultis,ar tai leistina?Aciu.

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad norit teikti sulčių spaudimo paslaugą, įmonė turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (Žin., 2008, Nr. 123-4693), būti susipažinusi su EB reglamento 852/2004 dėl maisto produktų higienos reikalavimais bei su Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) reikalavimais.

    Apie pastebėtą nelegalią gamybą ar nekokybiškus maisto produktus galite pranešti Valstybinėi maisto ir veterinarijos tarnybai nemokama visą parą veikiančia telefono linija (8~800) 40 403 arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje užpildyti vartotojo skundo/pranešimo dėl nekokybiškų maisto produktų bei viešojo maitinimo įmonių teikiamų paslaugų elektroninę formą-anketą.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.
    Atsakymą parengė:

    Inga Keniausytė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19,  07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 17 12
    Faks. (8 5) 249 17 17
    El.paštas: ikeniausyte@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norėčiau sužinoti kur galima ištirti mėsos gaminio produktą nustatan jų sudėtį ir kiekį procentais? Ačiu už atsakymą.

    Laba diena,

    Mėsos gaminių sudėties (kokybės rodiklių) tyrimai atleikami Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje (J. Kairiūkščio g. 10  Vilnius).  Informacija:  tel. (8 5) 278 0470, faksas (8 5) 278 0471,  el. paštas nmvrvi@vet.lt
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
     
    Viktorija Septilkienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 17 08
    Faks. (8 5) 249 17 17
    El.paštas: vseptilkiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Ar vaikų maistelyje galima naudoti maisto priedus? Ačiū

    Laba diena,
     
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsakydama į Jūsų klausimą, informuoja, kad kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose maisto priedai nėra naudojami išskyrus konkrečiai numatytus atvejus. Kokie maisto priedai kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose gali būti naudojami ir kokiomis sąlygosmis, nurodyta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 patvirtintoje Lietuvos higienos normoje HN 53:2010 "Leidžiami naudoti maisto priedai" 11 priede.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vaida Svetulevičiūtė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų g. 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    vsvetuleviciute@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, noriu atidaryti pilstomo alaus parduotuvę. Kokius reikalavimus turi ivykdyti tokio tipo istaiga pries pradedama veiklą. Dekoju už atsakymą.

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsakydama į Jūsų pateiktą klausimą, informuoja, kad pirmiausia Jums reikia turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

    Visa informacija dėl pažymėjimo išdavimo galite rasti paspaudę šią nuorodą:
    http://vmvt.lt/node/596

    Jeigu kils papildomų klausimų, prašome kreiptis nurodytais telefonais.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Valuta
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 246 0965
    Faks. (8 5) 249 1717
    El.paštas: jvaluta@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Noriu pradėti dirbti pagal verslo liudijimą, prekiauti iš autoparduotuvės duonos ir pyrago gaminiais visoje Lietuvoje. Automobilis, kaip autoparduotuvė, yra registruotas Vilniaus m. Kokių dokumentų gali reikalauti maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius atliekantis patikrinimą.

    Laba diena,

    informuojame, kad norėdami vykdyti veiklą privalote turėti:
    1. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda  pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
    2. Maisto produktų, kuriais prekiausite palydinčius dokumentus.
    3. Būti pasitikrinus sveikatą (medicininė knygelė). Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka, būti išklausiusiam higienos įgudžių mokymus (turėti pažymėjimą).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, noriu paklausti, kokius dokumentus reikia pristatyti teritorinei VMVT norint pratęsti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad turite vadovautis Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimų išdavimo tvarka (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
    Jeigu Jūsų įmonėje nesikeitė maisto gamybos technologijos, įranga, pajėgumai, veikla, tuomet atsineškite savo besibaigiantį pažymėjimą - jis bus automatiškai pakeistas nauju.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Rita Sadūnaitė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1709
    El. paštas: rsadunaite@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Noriu pradėti dirbti pagal verslo liudijimą, gaminti konditerijos gaminius renginiams, šventėms (ne parduotuvėms), gaminti gaminius norėčiau namuose. Kokie konkretūs reikalavimai virtuvei yra keliami norint gauti higienos pažymą iš jūsų tarnybos? Dėkoju iš anksto,

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad kepant kepinius ir juos norint teikti į rinką vartotojams būtina susipažinti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 metų spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ reikalavimais (Žin., 2008, Nr.123-4693).
    Reikia turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Dėl šios informacijos ir patalpų įrengimo, tame tarpe ir namų sąlygomis (ir Jūsų atveju) bei geros higienos praktikos taisyklių taikymo, kurios skirtos padėti praktiškai įgyvendinti Europos Sąjungos ir Nacionalinius teisės aktų reikalavimus kepinių kepimo įmonėse prašome kreiptis: Vilniuje į VILNIAUS VMVT (Siesikų g. 15, Vilnius. tel. 2491700, 2491677, 2491674), Kaune - į Kauno VMVT (Laisvės al. 36, Tel 837  423559. 490380). Jei gyvenate kitame mieste kreipkitės pagal gyvenamą vietą į teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Jums suteiks visą Jus dominančią informaciją.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vida Jarošienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1714
    El. paštas: vjarosiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, norejau pasiklausti, ar galima darzeliuose likusi maista nuo vaiku supylineti i siuksliu maisus, iskaitant ir sriuba, ir tuos maisus ismesti i paprastus siuksliu konteinerius?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad maisto atliekos skirstomos į gyvūninės kilmės ir negyvūninės kilmės. Gyvūninės kilmės atliekos (gyvūniniai maisto produktai: kaulai, mėsos likučiai, kiaušiniai, jų lukštai, produktai, kurie netinkami naudoti maistui, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, supeliję, supuvę, sugleivėję ir pan.). Šios kilmės atliekos turi būti surenkamos ir laikomos atskirai sandariose talpose. Šias atliekas išveža ir utilizuoja Gyvūnines atliekas tvarkančios įmonės.

    Negyvūninės kilmės atliekos: daržovės, jų likučiai ir pan. surenkamos atskirai ir išnešamos į uždarus konteinerius, jas išveža komunalines atliekas tvarkančios tarnybos.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Norėčiau paklausti, kokius tyrimus reikia pasidaryti norint parduoti pieną prie namų? Ačiū

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad reikalavimai, kurių privalu laikytis norint parduoti pieną ir jo produktus tiesiogiai vartotojams numatyti 2010 m. balandžio 7 d. įsakyme Nr. B1-143 "Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymo Nr. B1-251 "Dėl reikalavimų pieno produktų gamybai ūkiuose ir jo pardavimui patvirtinimo" pakeitimo" (Žin., 2010, Nr. 42-2054). Numatyti žalio pieno tyrimai atliekami VĮ "Pieno tyrimai" laboratorijoje.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Antonina Greičiuvienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1708
    El. paštas: agreiciuviene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • AR GALI KAVINES GAMINTI IR TIEKTI VARTOTOJAMS MAISTO PRODUKTUS NETUREDAMOS KARSTO VANDENS INDU PLOVIMUI

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad Geros higienos praktikos taisyklės viešojo maitinimo įmonėms numato, kad viešojo maitinimo paslaugas tiekiančioje įmonėje turi būti tiek šaltas, tiek karštas vanduo (indų plovimui taip pat).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt
     

    121. Sveiki, noriu pradeti veikla sumaisto produktais. Tai butu maisto pristatymas i namus. PAts neauginu. Tiesiog is ukinininku superkame ir pristatome zmonems. Kokiu tam reiktu leidimu susijusiu su maistu?
    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad fizinis arba juridinis asmuo, vykdantis maisto tvarkymą, turi turėti  Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda  pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Ar gali būti naudojamas pavadinimas: "Natūrali sardinių filė su aliejumi"? Ačiū

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad tiekiant į Lietuvos rinką žuvies konservus, konservų ženklinime pavadinimas "Natūrali sardinių filė su aliejumi" negali būti naudojamas - turi būti ,,Sardinių filė su aliejumi", nes konservų gamybos metu atliekant terminį apdorojimą iš esmės pakeičiamas produktas, jis netenka pirminių natūralaus  produkto savybių. Tai, kad gamyboje naudojami tik natūralūs ingredientai (druska ir natūralūs prieskoniai) neleidžia produktą įvardyti natūraliu.
    Šiuo atveju konservų pavadinime panaudotas terminas ,,natūrali" negali būti taikomas ir pagal  2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamento (EB) Nr. 1924/2006 dėl teiginių apie maisto produktų maistingumą ir sveikatingumą (OL 2007 l 12, p.3)  nuostatas dėl maisto produkto maistingumo.
    Maisto produktų ženklinimo reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 patvirtinta higienos norma HN 119:2002 "Maisto produktų ženklinimas" (Žin., 2003, Nr. 13-530). Šios higienos normos 11 punkte nurodoma, kad ženklinimas ir jo būdai neturi klaidinti pirkėjo dėl maisto produkto charakteristikų, priskirto poveikio arba savybių, kurių jis iš tikrųjų neturi, bei užuominas apie ypatingas maisto produkto savybes, nors tokias savybes turi visi panašūs maisto produktai. Šios nuostatos taikomos ir termino "natūralus" vartojimui ženklinant maisto produktus. Nepažeidžiant specialiųjų teisės aktų reikalavimų, kuriuose įteisintas termino "natūralus" vartojimas ženklinant tam tikrus maisto produktus, toks ženklinimas gali būti taikomas. Taikymo pavyzdžiu gali būti  Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 23 d. įsakymu Nr. V-758 patvirtinta higienos norma HN 28:2003 "Natūralaus mineralinio vandens ir šaltinio vandens naudojimo ir pateikimo į rinką reikalavimai" (Žin., 2004, Nr. 7-154) ženklinant  pavadinime gali būti "Natūralus mineralinis vanduo".
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Stanius
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    vyriausiasis veterinarijos gydytojas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: stanius@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norėčiau paklausti, ar galima ir kokius reikalavimus turi atitikti mano virtuvė, norint gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Norėčiau virtuvėje tepti sumuštinius ir juos pardavinėti. O gal dar kokių nors pažymų reikia? Iš anksto ačiū.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad reikalavimus viešojo maitinimo patalpoms reglamentuoja:
    1.      2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319).

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004R0852:...

    Reikalavimus maitinimo patalpoms reglamentuoja I ir II skyrius.

    2.      Sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023; 2008, Nr. 119-4522; 2010, Nr. 142-7310).

    http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=261668

     
    Visi maistą tvarkantys subjektai: gaminantys, perdirbantys, pakuojantys, laikantys, saugantys, tiekiantys, gabenantys, parduodantys ar vykdantys kitokį poveikį maistui,  privalo kreiptis į atitinkamą teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau – VMVT) dėl Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo (MTSPP) gavimo. Teritorinių VMVT kontaktinius duomenis galima rasti: http://vmvt.lt/kontaktai .

    Siekdami gauti MTSPP, subjektai turi pateikti šiuos dokumentus:

    1. nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo (Žin., 2008, Nr. 123-4693, 2 priedas);

    2. maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

    3. maisto tvarkymo proceso aprašymą (pvz.: prekyba nefasuotais produktais, pagamintų patiekalų išvežiojimas ir kt.), projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių, steigiamuose subjektuose – numatomą subjekto darbuotojų skaičių;

    4. dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais pagrįstą savikontrolės sistemą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) nuostatomis;

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norejau jusu pasiteirauti ar veterinarijos tarnyba gali tikrinti kasa, kiek yra joje pinigu ir kiek esu ismuses. Nuosirdziai laukiu atsakymo Pagarbiai, Darius Milius

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau - VMVT), atsakydama į Jūsų klausimą, informuoja, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisių pažeidimo kodekso (toliau – ATPK) (Žin., 1985, Nr. 1-1) 259(1) straipsnio 2 dalies 1 punkto 11 papunkčiu, VMVT pareigūnai, vykdydami valstybinę kontrolę, turi teisę surašyti administracinių teisių pažeidimų protokolus dėl  ATPK 1633 – 1636 straipsnių: 1633 straipsnis - Prekyba ar paslaugos be kasos aparatų; 1634 straipsnis - Kasos aparatų naudojimo tvarkos pažeidimas; 1635 straipsnis - Kasos aparatų eksploatavimo ar kasos operacijų tvarkos pažeidimas; 1636 straipsnis - Kasos kvito už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas likvidavimas. Protokolus, kuriuose fiksuojami nustatyti minėtų straipsnių pažeidimai, VMVT pasiunčia Valstybinėms mokesčių inspekcijoms (pagal ATPK 2461 str.), kurios nagrinėja šias administracinės teisės pažeidimų bylas ir skiria nuobaudas.

    Taip pat, vadovaujantis Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-355 (Žin., 2009, Nr. 61-2442; 2011, Nr. 16-742), 28 punktu, VMVT atsakinga už prekyvietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų saugos ir atsekamumo kontrolę.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Raimondas Andrijauskas
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Teisės skyriaus l. e. p. vedėjas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1710
    El. paštas: randrijauskas@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki, Noriu pasiteirauti kokių dokumentų reikia prekybai mugėje? Butu prekiaujama meduoliais. Nuo kokio amžiaus vaikai tai gali daryti? Pagarbiai, Lina.

    Laba diena,
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsako į Jūsų klausimus:
    1. Prekiautojas turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą , kurį išduoda teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. (Žin., 2008, Nr. 123-4693)
    2. Prekėms reikia turėti palydinčius dokumentus.
    3. Būti pasitikrinus sveikatą ir išklausius higienos mokymus.
    4. Kokio amžiaus vaikai gali prekiauti, jus pakonsultuos Valstybinės darbo inspekcijos specialistai tel. Nr. (8 5) 213 9772.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki, ar gali kaimo parduotuvė prekiauti sveriamais šaldytais žuvies piršteliais ir šaldytais koldūnais. Parduotuvėje nėra savitarnos skyriaus.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad Sušaldyti produktai vartotojams turi būti pateikiami (parduodami) gamintojo pakuotėje ir teisingai suženklinti pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus.

    Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 3 d. įsakymu Nr. 33 „Dėl Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 12-309), 11 punkte nurodyta, kad „galutiniam vartotojui tiekiami greitai užšaldyti maisto produktai turi būti įpakuoti į tinkamą pirminę pakuotę, kuri juos apsaugotų nuo mikrobiologinės ar kitokios išorinės taršos ir apdžiūvimo, ir išlikti toje pakuotėje iki pardavimo“. Atitinkama nuostata yra įtvirtinta ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. vasario 26 d įsakyme Nr. B1-163 „Dėl prekybos maisto produktais“ (Žin., 2004, Nr. 33-1093).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, norejau paklausti, ko reikia, norint pardavineti savos gamybos duonos gaminius?Aciu uz atsakyma

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad kepant kepinius ir juos norint teikti į rinką vartotojams būtina susipažinti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 metų spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ reikalavimais (Žin., 2008, Nr.123-4693).

    Reikia turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Dėl šios informacijos ir patalpų įrengimo, tame tarpe ir kepimo namų sąlygomis, klausimo bei geros higienos praktikos taisyklių taikymo, kurios skirtos padėti praktiškai įgyvendinti Europos Sąjungos ir Nacionalinius teisės aktų reikalavimus kepinių kepimo įmonėse, prašome kreiptis pagal gyvenamą vietą į teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Jums suteiks visą Jus dominančią informaciją.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vida Jarošienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1714
    El. paštas: vjarosiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, pagal indvidualios veiklos pažymą noriu pradėti gaminti maisto produktus ir juos pardavinėti ir tiekti į parduotuves. Ar reikia gauti pagamintų produktų patvirtinimą kiekvienam produktui atskirai? Kur galėčiau rasti reikalavimus maisto produktams ir gamybinėms patalpoms? Kokų leidimų ar/ir licenzijų reikia? Kokių leidimų reikia mano būsimiems darbuotojams, užtenka tik sveikatą pasitikrinti?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad:
    1. Fizinis arba juridinis asmuo, vykdantis maisto tvarkymą, turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693). Jūsų darbuotojai turi būti pasitikrinę sveikatą bei išklausę higienos mokymus.
    2. Reikalavimai išdėstyti :
    a) Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento 2004 m. balandžio 29 d. (EB) Nr. 852/2004 „Dėl maisto produktų higienos“ II priede;
    b)  Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakyme Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023);
    3. Produktai  gaminami pagal receptūras, kurias pats turite ir pasiruošti.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norėčiau sužinoti kokie reikalavimai yra keliami ūkininkams, norintiems prekiauti namų ūkio gamybos produktu - uogiene?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą informuojame, kad ūkininkai, norintys gaminti uogiene, turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą tai veiklai. Pažymėjimą išduoda  pagal veiklos vietą  atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų
    patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Gaminame maisto produktus: sumuštinius, kulinarijos gaminius, salotas, desertus. Norim paklausti, ar yra galimybė mums, kaip gamintojui – tiekėjui, grąžintis iš klientų pardavimo taškų galiojančius, tinkančius vartoti gaminius ir perduoti labdaros organizacijoms. Tuos gaminius norime atiduoti žmonėms suvartoti, kad nereiktų, tinkamų vartoti žmonėms gaminių, utilizuoti.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2002 m. sausio 31 d. įsakymo Nr. 62 „Dėl produktų, kurių vartojimo terminas pasibaigęs, teikimo labdarai tvarkos“ (Žin., 2003, Nr.14-543) 14 p. yra išdėstyti maisto produktai, kuriuos galima tiekti labdarai.
    Jūsų atveju išvardinti maisto produktai yra greitai gendantys ir šis asortimentas nenumatytas tiekti labdarai.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vida Jarošienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1714
    El. paštas: vjarosiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, jau anksciau teiravausi del obuoliu suriu, gavai labai issamu atsakyma, esu labai dekinga. Vis tik siek tiek informacijos dar truksta. Iskilo klausimas ar susidaro trans riebalu gaminant obuoliu suri? Jei taip, tai ar pati galeciau apskaiciuoti susidariusiu trans riebalu kieki, ar butinas laboratorinis tyrimas? Is anksto dekoju uz atsakyma! Pagarbiai, Jurga Nemunyte-Aluziene

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad pagrindinis transriebalų šaltinis – hidrinti riebalai (cheminiu būdu sukietinti augaliniai riebalai). Natūraliai maži kiekiai transriebalų yra kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Jeigu gaminant obuolių sūrį nenaudojami sukietinti augaliniai riebalai, transriebalų  jame nebus.

    Pagarbiai,

    Ilona Drulytė

    Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto

    Mitybos skyriaus vedėja

    Kairiūkščio g. 10, LT-08409 Vilnius

    Tel. (8 5) 278 0460

  • Laba diena, Gyvenu nuosavame name. Turime laisvų kambarių. Norėtume teikti paslaugas " nakvynė ir pusryčiai" . Pusryčiai (kava, arbata, bulkutės, džemas). Ar šiai veklai vykdyti reikalingas higienos pasas ar maisto tvarkymo patvirtinimo pažymėjimas? Dėkoju už atsakymą.

    Laba diena,
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsako į Jūsų klausimus:
    1. Veiklos rūšys, numatytos Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūras įstatymo 21 straipsnio 4 dalyje, kurioms būtinas leidimas-higienos pasas:

    1) ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų veikla (pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą licencijuojamų ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašą);
    2) ligoninių veikla (pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą licencijuojamų stacionarinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašą);
    3) kita asmens sveikatos priežiūros veikla, patvirtinta sveikatos apsaugos ministro;
    4) ugdymo veikla: ikimokyklinio ugdymo veikla, bendrojo lavinimo mokyklų ugdymo veikla, vaikų neformaliojo švietimo mokyklų ugdymo veikla, profesinių mokyklų ugdymo veikla, aukštųjų mokyklų ugdymo veikla;
    5) stacionarių suaugusiųjų globos ir slaugos įstaigų veikla, stacionarių vaikų ir jaunimo globos ir slaugos įstaigų veikla;
    6) apgyvendinimo paslaugų veikla (viešbučių, motelių, svečių namų, kurortų sanatorijų, kurortų reabilitacijos centrų, kempingų, turizmo centrų, poilsio namų, jaunimo nakvynės namų veikla);
    7) grožio paslaugų veikla (plaukų priežiūros paslaugos, veido priežiūros paslaugos, kūno priežiūros paslaugos, nagų priežiūros paslaugos, tatuiravimo paslaugos, ilgalaikio makiažo paslaugos, papuošalų vėrimo paslaugos);
    8) soliariumų paslaugų veikla;
    9) sporto klubų paslaugų veikla;
    10) pirčių, saunų, baseinų paslaugų veikla;
    11) skalbyklų paslaugų veikla;
    12) kosmetikos gaminių gamyba;
    13) žmogaus palaikų laidojimo paslaugų (žmogaus palaikų laikymo, paruošimo šarvoti, šarvojimo) teikimo veikla, kremavimo veikla, balzamavimo veikla;
    14) stacionarių triukšmo šaltinių veikla triukšmo prevencijos zonose.

    Dėl detalesnes informacijos apie leidimo-higienos paso išdavimą Jums reikia į Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą.

     2. MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR  REGISTRAVIMO REIKALAVIMAI

    Vadovaujantis  Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr.64-2574; 2005, Nr. 142-5107) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, visi maisto tvarkymo subjektai: gamybos, prekybos, viešojo maitinimo įmonės, transporto įmonės, gabenančios maistą, fiziniai asmenys, vykdantys maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus, pagal nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos pažymas, tvarkyti maistą, gali tik patvirtintose maisto tvarkymo vietose, turinčiuose nustatyta tvarka išduotus  maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus (toliau – Pažymėjimas), kurį išduoda  pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT), vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

    http://vmvt.lt/node/596

    Subjektai dėl Pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę VMVT.

    Siekdami gauti Pažymėjimą, subjektai turi pateikti šiuos dokumentus:

    1. nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo (Žin., 2008, Nr. 123-4693, 2 priedas);

    2. maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

    3. maisto tvarkymo proceso aprašymą (pvz.: prekyba nefasuotais produktais, pagamintų patiekalų išvežiojimas ir kt.), projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių, steigiamuose subjektuose – numatomą subjekto darbuotojų skaičių;

    4. dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais pagrįstą savikontrolės sistemą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023,  2010, Nr. 142-7310) nuostatomis.

    Už pažymėjimo išdavimą imama valstybės rinkliava, nustatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. gruodžio 15 d. nutarimu Nr. 1458 patvirtintų Konkrečių valstybės rinkliavos dydžių (Žin., 2000, Nr. 108-3463; 2007, Nr. 138-5661; 2008, Nr. 36-1285) 4.2957.5 punkte.

    Pažymėjimas išduodamas  neterminuotam laikui.

    Maisto tvarkymo subjektai, vykdantys prekybą internetu, užsiimantys logistika, geriamo vandens tiekimo subjektai, kaimo turizmo sodybos, tiekiančios nakvynę ir pusryčių paslaugą yra tik registruojami.  Dėl registravimo subjektai turi kreiptis į atitinkamą teritorinę VMVT.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, mūsų veikla mažmeninė prekyba nespecializuotose parduotuvėse (vyrauja maistas, gėrimai). Maisto produktai užsakomi minimaliu kiekiu, todėl kaupimui kaip šalutinių gyvūnų produktų neturime. Kaip tokioje nedidelėje kaimo parduotuvėlėje reikia tvarkyti ŠGP, kai įmonės, kurios užsiima ŠGP tvarkymu dėl kelių kilogramų sugesusių daržovių nevažiuoja ir nedaro sutarties, nebent patys jiems pristatysime, o tai būtų visiškai neprotinga mūsų atveju vežti daugiau nei 100 km. Mes teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai teikiame 1 kartą per ketvirtį formą, kad tokių produktų neturime. Ar tokiu atveju dar būtina turėti su įmone, kuri tvarko ŠGP sutartį, jei jiems utelizacijai nieko neteiksime. Dėkoju už atsakyma

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos  2005 m. kovo 23 d. direktoriaus įsakymu Nr. B1-190  “Dėl šalutinių gyvūninių produktų ir perdirbtų šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 40-1305), maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti šalutinių gyvūninių produktų (toliau - ŠGP) tvarkymą ir išvežimą bei informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

    Sutartį su ŠGP įmone turėti nebūtina, bet būtina užtikrinti ŠGP išvežimą (pagal teisės aktų reikalavimus) iš parduotuvės.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norėčiau paklausti, kur galėčiau rasti išsamią informaciją apie maisto prekių ženklinimo reikalavimus. Labai dėkoju už atsakymą. Labai dėkoju už atsakymą.

    Laba diena,
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad pagrindinis teisės aktas, kuris reglamentuoja maisto produktų ženklinimą yra Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ (Žin., 2003, Nr. 13-530). Taip pat kai kurie maisto produktai turi specialiuosius reikalavimus. Pagrindinę informaciją galite rasti internetiniame tinklapyje http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/maisto-produktu-zenklinimas
     
    Jeigu iškiltų papildomų klausimų, prašome Jūsų patikslinti klausimą, kurio (-ių) maisto produktų ženklinimo informacija Jums reikalinga.
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
    Ona Sužiedelytė

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė, laikinai einanti skyriaus patarėjo pareigas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 17 05
    Faks. (8 5) 249 17 17
    El.paštas: ikeniausyte@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, ar gali ukininkas savo uzauginta produkcija (kiausiniai) pardavineti turguje?

    Laba diena,
    be abejonės ūkininkas gali parduoti kiaušinius turgavietėje. Jokie kiaušinių ženklinimo ir rūšiavimo reikalavimai netaikomi gamintojams, laikantiems ne daugiau 50 vištų ir prekiaujantiems kiaušiniais turgavietėje, o prekybos vietoje nurodant gamintojo vardą, pavardę ir adresą. Jeigu laikomų vištų skaičius yra didesnis, tokiame ūkyje pagaminti kiaušiniai gali būti tiekiami į prekybą pagal Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007 reikalavimus ir nustatytus prekybos kiaušiniais standartus ir kiaušiniai privalo būti parduodami suženklinti vištų dedeklių laikymo vietos registracijos numeriu. Tokiu atveju dėl dedeklių vištų laikymo vietos registravimo ir registracijos numerio suteikimo Jums reikia kreiptis į teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Stanius
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    vyriausiasis veterinarijos gydytojas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: stanius@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, jeigu objektui kuriam isduotas maisto tvarkymo pazymejimas pasikeite savininkas. Ar imanoma tik persirasyti pazymejima. Ar viska reikia pridavineti is naujo? Pagarbiai Jovita Jurgaitiene

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad pagal Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų (Žin., 2008, Nr. 123-4693) 15 punktą, jeigu keičiasi subjekto savininkas, subjekto pavadinimas, juridinio asmens kodas, fizinio asmens verslo liudijimo ar kiti su maisto tvarkymo veiklos sąlygomis nesusiję duomenys, teritorinei VMVT reikia pristatyti:
    1. nustatytos formos prašymą;
    2. maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;
    3. maisto tvarkymo proceso aprašymą (pvz.: prekyba nefasuotais produktais, pagamintų patiekalų išvežiojimas ir kt.), projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių, steigiamuose subjektuose – numatomą subjekto darbuotojų skaičių;
    4. dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais pagrįstą savikontrolės sistemą.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki. Norėčiau užsiimti bandelių pervežimu iš gamintojų pirkėjams savo lengvuoju automobiliu. Todėl noriu suzinoti kokių leidimų man reikia ir kiek tai galėtų kainuoti? Dėkoju už atskymą.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad:
    1. Transporto priemonė turi atitikti Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento 2004 m. balandžio 29 d. (EB) Nr. 852/2004 „Dėl maisto produktų higienos“ II priedo , III skyriaus reikalavimus.

    2. Veiklai vykdyti turite gauti iš teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – MTSPP) (Žin., 2008, Nr. 1213-4693). MTSPP išduodamas neterminuotam laikui, kainuoja 50 Lt.

    3. Turite pasitikrinti sveikatą ir išklausyti higienos mokymų kursą.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Domina, kaip žymimas vyno galiojimas.Pvz. ant vyno etietės rastas žymėjimas L04-11-11 H:11 ką galėtų reikšti? Dėkoju už atsakymą.

    Laba diena,
     
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad alkoholiniams gėrimams, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 12 proc. alk. tūrio galiojimo data yra nenustatoma.
    Atkreipiame dėmesį, kad Jūsų pavyzdys, tai yra vyno partijos numeris. Jis dažniausiai reiškia produkto (alkoholiniuose gėrimuose, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 12 proc. alk. tūrio) pagaminimo datą.
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
    Jonas Valuta

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 246 0965
    Faks. (8 5) 249 1717
    El.paštas: jvaluta@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena.Kaip galeciau pardavineti savo gamybos surius.Planuoju nusipirkti karve ir isirengti surine.Aciu

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad reikalavimai pieno produktų gamybai ūkiuose ir jų pardavimui taikomi pieno produktų gamintojams, gaminantiems ne daugiau kaip 1000 kg žalio pieno per dieną bei parduodantiems savo ūkyje pagamintus pieno produktus tiesiogiai vartotojams yra nurodyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2010 m. balandžio 7 d. įsakyme Nr. B1-143 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymo Nr. B1-251 „Dėl reikalavimų pieno produktų gamybai ūkiuose ir jų pardavimui patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2010, Nr. 42-2054).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Antonina Greičiuvienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1708
    El. paštas: agreiciuviene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, ar privaloma ant prekybos dokumento (sąskaitos/važtaraščio)nurodyti vežamų maisto prekių (duonos ir pyrago gaminių)tinkamumo vartojimui terminus. Gamyba ir pervežimas yra Lietuvos ribose. Dėkoju už atsakymą. Pagarbiai, Vilma

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad privalomi rekvizitai sąskaitose-faktūrose yra reglamentuoti 2002 m. gegužės 29 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu „Dėl specialių apskaitos dokumentų blankų užsakymo, gamybos, technologinės apsaugos, platinimo, įsigijimo ir sunaikinimo tvarkos bei mokesčiams apskaičiuoti naudojamų apskaitos dokumentų išrašymo ir pripažinimo tvarkos patvirtinimo“ (Žin. 2002, Nr. 55-2185, 2004, Nr. 56-1941).

    Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad be privalomosios informacijos gali būti nurodoma ir kita.

    Vadovaujatis Lietuvos higienos norma HN 119: 2002 „ Maisto produktų ženklinimas“ tvirtinimo VII sk. nuostatomis  „Maisto produktu negalima prekiauti, jei jis neturi nuorodos, leidžiančios identifikuoti partiją, kuriai priklauso maisto produktas. <..> Jei maisto produktai yra fasuoti, partijos identifikavimo ir atitinkama raidė L pateikiama ant kiekvienos pakuotės arba ant tokios pakuotės pritvirtintoje etiketėje. Jei maisto produktai nefasuoti, partijos identifikavimo nuoroda ir atitinkamais atvejais raidė L nurodoma ant bendrosios pakuotės arba atitinkamuose prekybos dokumentuose.

    Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad, vadovaujantis reglamento (EB) Nr. 178/2002 17 ir 18 straipsniais, maisto tvarkymo subjektas privalo užtikrinti ir maisto atsekamumą, todėl valstybinės maisto kontrolės metu inspektoriai turi turėti galimybę nustatyti tiesioginį ryšį maisto produkto su jį palydinčiu dokumentu.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Norėjau paklausti,ar galima atsidaryti krautuvę vyno ir alaus išpilstymas išsinešimui?Kokioje taroje?Niekaip negaunu atskymo.Vienos tarnybos sako,kad negalima,o aplinkui kaip pasižiūri kaip pilste kiti taip ir pilsto.Kur teisybė?

    Laba diena,
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsakydama į Jūsų klausimą, informuoja, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo nuostatomis, pilstomu alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais ir natūralios fermentacijos sidru galima prekiauti firminėse gamybos įmonių parduotuvėse.
    Pilstomą alų taip pat parduoda viešojo maitinimo įmonės, t.y. kavinės, kurios turi atitikti tam tikrus maisto tvarkymą reglamentuojančius teisės aktus.
    Baruose prekiauti pilstomu alumi išsinešimui teisė nėra suteikta.
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
    Jonas Valuta
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 246 0965
    Faks. (8 5) 249 1717
    El.paštas: jvaluta@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • laba diena.domina ,kas privalo dalinti maista vaiku darzeliose aukletoja ar seimininkele/aciu

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad teisės aktai nereglamentuoja, kuris darbuotojas privalo dalinti maistą vaikų darželiuose. Lietuvos Respublikos higienos normos HN 15 : 2005 „Maisto higiena“ 10 punktas nurodo:

    „Asmenys, kurie tvarko maistą, turi pasitikrinti sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka prieš pradėdami dirbti maisto įmonėje ir nustatytu dažnumu tikrintis periodiškai [...] turi turėti teisės aktų nustatyta tvarka įgytą galiojantį sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą.“

    Su maisto tvarkymu susijusius darbus (įskaitant maisto išdalinimą) draudžiama dirbti sergančiam darbuotojui, turinčiam bent vieną iš šių simptomų: viduriavimas, gelta, vėmimas, karščiavimas, gerklės skausmas, pakilusi temperatūra, išskyros iš nosies, akių, ausų, užkrėsta ar atvira žaizda, sergant užkrečiamąja odos liga, kuri gali būti platinama per maistą.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, norėjau pasiteirauti, kur galima ieškoti informacijos apie reikalavimus gabenant pieną cisternomis, konkrečiai apie cisternos plovimus t.y. ar turi būti sertifikuota plovykla, kas kiek laiko privaloma plauti ir pan. Jei tai ne Jūsų sritis, galbūt žinosite kur nukreipti. Pagarbiai, Justas Jakaitis

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad atskirų reikalavimų plovyklos patalpoms ir įrangai nėra, tačiau patalpos ir naudojama įranga privalo užtikrinti higienišką transporto priemonių valymą ir plovimą. Maisto transportavimui skirtos priemonės (cisternos) turi atitikti EB reglamento  852/2004 dėl maisto produktų higienos II priedo IV skyriaus reikalavimus. Plovyklos dydis priklauso nuo joje plaunamų transporto priemonių. Pvz. transporto priemonių, kuriomis vežami gyvūnai, valymui ir dezinfekavimui yra VMVT direktoriaus 2011 m. lapkričio 7 d. įsakymu Nr. B1-664 (Žin. 2011, Nr. 134-6400)  patvirtinti reikalavimai.
    Smulkesnę informaciją galima gauti teritorinėje VMVT, kurios teritorijoje bus įrengiama plovykla.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Antonina Greičiuvienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1708
    El. paštas: agreiciuviene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, buvo pagaminta pakuotė fasavimui ir nurodytas klaidingas fasuotojas, kaip butų galima gauti leidimą pabaigti išfasuoti ant dar turinčios pakuotės.Kokį prašymą reiktų pateikti dėl leidimo?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad dėl šių produktų ženklinimo yra patvirtintos taisyklės ir reikia jomis vadovautis - tai Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ (Žin., 2003, Nr. 13-530; 2010, Nr. 138-7083) punktas 13.7, kuris sako, kad būtina nurodyti „Europos Sąjungoje įsisteigusio gamintojo, pakuotojo ar pardavėjo pavadinimą ar firmos vardą ir adresą“. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba leidimų dėl neteisingai paženklintų prekių pakuočių nesuteikia, nes tai nenumato teisės aktai.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vida Jarošienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1714
    El. paštas: vjarosiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, ar privaloma ant prekybos dokumento (sąskaitos/važtaraščio) nurodyti transportuojamų duonos ir pyrago gaminių tinkamumo vartojimui terminus. Vežamų gaminių ženklinimas atitinka HN 119: 2002 „Maisto produktų ženklinimas“ tvirtinimo VII sk. ir kitų skyrių nuostatas. KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO REGLAMENTE (ES) Nr. 931/2011 dėl atsekamumo reikalavimų, nustatytų Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002 dėl GYVŪNINĖS KILMĖS maisto produktų - 2 straipsnio (Taikymo sritis) 2 dalyje nurodyta, kad šis reglamentas NETAIKOMAS maisto produktams, kurių sudėtyje kartu yra augalinės kilmės ir perdirbtų gyvūninės kilmės maisto produktų. Kaip minėjau, kalbame apie negyvūninės kilmės produktus - DUONOS IR PYRAGO GAMINIUS. Dėkoju

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad, ženklinant duonos gaminius, ant pakuotės turi būti nurodyti rekvizitai, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymo Nr. 677 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ 13 punkto reikalavimais, kuriame įvardintas ir minimalus tinkamumo vartoti terminas. Tinka vartoti iki... datą.
    Ant lydinčių prekes važtaraščių galima uždėti antspaudą, kuriame nurodyta produkcijos pagaminimo partijos data ar kitos kokybę žyminčios atžymos, prekės atsekamumui kontroliuoti.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vida Jarošienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1714
    El. paštas: vjarosiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki, Norėtumėm pradėti mažą šaldytų pusfabrikačių iš mėsos verslą. Kokie yra reikalavimai maisto gamybai ir patalpoms, užšaldymui, šaldyto maisto laikymui, transportavimui ir pardavimui. Ačiū

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad mėsos perdirbimo (mėsos pusgaminių gamybos) patalpos turi atitikti 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004  dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004 nustatančio konkrečius higienos reikalavimus gyvūninės kilmės maistui  reikalavimus. Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nurodyti mėsos pusgaminių gamybos, laikymo ir transportavimo reikalavimai.

    Kad pradėti mėsos pusgaminių gamybą, gamybos patalpoms turi būti suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris pagal 2005 m. gruodžio 30 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. B1-738 patvirtintą „Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą“ (Žin., 2006, Nr.8-312, Nr.9-327; 2010, Nr.30-1410). Kad gauti veterinarinį patvirtinimą, maisto tvarkymo subjektas teritorinei VMVT turi pateikti techninį projektą su technologiniais sprendimais, gamybinio proceso aprašymą, personalo skaičių, pamainų skaičių.

    Išsamią informaciją galima rasti VMVT tinklalapyje adresu  http://vmvt.lt/node/598

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Viktorija Septilkienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Vyriausioji specialistė-valstybinė
    maisto produktų inspektorė
    Tel. (8 5) 249 1708
    El. paštas: vseptilkiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, jus raste kad auginant daugiau negu 50 dedekliu vistu, parduodant kiausinius juos reikia zenklinti. Tai ar ukininkas kuris parduoda nezenklintus kiausinius dideleme prekybos centre, turi tik 50 dedekliu vistu? Ar pristatant kiausinius i prekybos centra galima auginti daugiau vistu ir kiausiniu nezenklinti? Aciu,

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad jeigu ūkininkas laiko daugiau nei 50 vištų ir parduoda kiaušinius jie turi būti ženklinami gamintojo kodu. Dėl vištų dedeklių laikymo vietos registravimo kodo suteikimo jis privalo kreiptis į teritorinę VMVT, priešingu atveju jis pažeidžia Tarybos reglamento (EB) Nr.1234/2007 XIV priedo III dalies reikalavimus.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Stanius
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    vyriausiasis veterinarijos gydytojas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: stanius@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, pasakykite prašau, kas kiek laiko privalu atlikti degalinės kurioje prekiaujama ir maisto produktais deratizaciją ir dezinsekciją. Ačiū.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad maistas gaminamas, ruošiamas, pakuojamas, parduodamas, saugomas ir pervežamas, laikantis atitinkamų higienos sąlygų, įskaitant veiksmingą valymą ir kenkėjų kontrolę. Maisto tvarkymo subjektas privalo užtikrinti, kad maisto tvarkymo patalpose nebūtų kenkėjų (graužikų, skruzdėlių, musių, vabzdžių, tarakonų, uodų ir kt). Todėl kiekvienas maisto tvarkymo subjektas, savo veikloje vadovaudamasis savikontrolės principais, pats sudaro kenkėjų naikinimo programą ir joje nusimato, kada ir kas kiek laiko bus naikinami kenkėjai.

    Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d įsakymo  Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ 19 p. nuostata, graužikai ir vabzdžiai maisto tvarkymo vietose naikinami pagal teisės aktų reikalavimus [8.19]. Juos naikinant turi būti užtikrinama, kad nebūtų užteršiamas maistas.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Kokiu duomenu turite apie FOHOW produkcija?

    Laba diena,
     
    atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, informuojame, kad Fohow maisto papildai yra importuojami iš trečiųjų šalių (konkrečiai iš Kinijos) ir yra registruoti Valstybinėje visuomenės sveikatos priežiūros tarnyboje.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Donatas Valavičius
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1703
    El. paštas: dvalavicius@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Gal galėtumėte nurodyti, kokie reikalavimai taikomi triušių skerdyklai (pačiam statiniui, įrengimams, atliekų utilizavimui, veterinarinei priežiūrai, teisinei registracijai). Iš anksto dėkoju už atsakymą.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad gyvūnų (tame tarpe ir triušių) skerdimo  patalpos turi atitikti 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004  dėl maisto produktų higienos  ir  2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004,  nustatančio konkrečius higienos reikalavimus gyvūninės kilmės maistui  reikalavimus. Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nurodyti gyvūnų skerdimo, laikymo,  transportavimo reikalavimai.  
     
    2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 854/2004, nustatančiame specialiąsias gyvūninės kilmės produktų, skirtų vartoti žmonėms, oficialios kontrolės taisykles nurodyti reikalavimai veterinarinei priežiūrai.  
     
    Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo reikalavimai išdėstyti 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento Ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės, Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo maisto tvarkymo subjektuose reikalavimuose (Žin., 2005, Nr. 40-1304).

    Kad pradėti gyvūnų (tame tarpe triušių) skerdimą, jų skerdimo patalpoms  turi būti suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris pagal 2005 m. gruodžio 30 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. B1-738 patvirtintą „Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą“  (Žin., 2006, Nr.8-312,  Nr.9-327, 2010, Nr.30-1410). Kad gauti veterinarinį patvirtinimą, maisto tvarkymo subjektas teritorinei VMVT turi pateikti  techninį projektą su technologiniais sprendimais, gamybinio proceso aprašymą, personalo skaičių, pamainų skaičių.

    Jei triušiai auginami mažais kiekiais, per savaitę skerdžiama  ne daugiau kaip 150 vnt. triušių ir triušiena tiekiama vietinei rinkai,  taikomi  Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai reikalavimai  (Žin. 2012, Nr.23 -1098).

    Išsamią informaciją galima rasti VMVT tinklalapyje adresu  http://vmvt.lt/node/598

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Viktorija Septilkienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Vyriausioji specialistė-valstybinė
    maisto produktų inspektorė
    Tel. (8 5) 249 1708
    El. paštas: vseptilkiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki. Noriu pasiklausti kokios nuobaudos gali susilaukti parduotuvę pardavinejanti produktus su pasibaigusiai galiojimo data?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad nustačius teisės aktų pažeidimus maisto tvarkymo subjektui taikomos poveikio priemonės (baudos, įspėjimai ir kt). Priklausomai, kiek ir kokio pobūdžio nustatomi pažeidimai, taip pat įvertinama ar maisto tvarkymo subjektas jau buvo baustas per vienerius metus, ar buvo baustas už tuos pačius pažedimus, ar  pažeidimai yra tyčiniai.
    Todėl atsakyti vienu sakiniu, kokia tai gali būti nuobauda yra sudėtinga. Gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda pagal administracinį nurodymą arba bauda pagal nutarimą, todėl piniginės sumos gali būti įvairios. Visais atvejais, kada surandami maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, uždraudžiamas šių produktų realizavimas.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Ar ženklinant pieną jo riebumą nurodyti privaloma? Ar yra reglamentuota kurioje tiksliai etiketės vietoje nurodomas riebumas? Ačiū

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad vadovaujantis EB Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007 "Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas" (OL L 299 2007) XIII priedo "Prekyba žmonėms vartoti skirtu pienu" nuostatomis, Geriamasis pienas yra klasifikuojamas priklausomai nuo riebumo ir terminio apdorojimo. Ši informacija pateikiama kartu su pieno pavadinimu.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Antonina Greičiuvienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1708
    El. paštas: agreiciuviene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, norėjome išsamesnės informacijos apie įvežamus kiaušinius. Turime ES registruotų paukštynų sąrašą. Ar visi, kurie skelbiami šiame sąraše gali tiekti kiaušinius, ar yra kokie nors apribojimai. Ačiū.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad šalių paukštynų sąrašas yra pateikiamas VMVT internetiniame tinklalapyje → Aš verslininkas → Europos Sąjungos valstybėse registruotų dedeklių vištų paukštininkystės ūkių sąrašas.
    Pateiktos valstybės, kuriose ne pilnai visi laikytojai įgyvendino dedeklių vištų gerovės reikalavimus. Iš pateiktų sąrašų reikia pasirinkti kiaušinių įvežimui tik tuos kiaušinių gamintojus, kurie laiko dedekles pagerintuose narvuose. Jeigu šalies nėra sąraše, jai jokie apribojimai netaikomi ir galima įsivežti kiaušinius be apribojimų. Konkrečiai iš Lenkijos galima įvežti iš ūkių įtrauktų Nr. 3 sąraše baltame fone, rausvame fone - nėra pilnai įgyvendinę ir įvežimas negalimas.
    Įvežant kiaušinius reikia vadovautis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2012 m. sausio 10 d. įsakymo Nr. B1-22 Dėl maistinių kiaušinių įvežimo tvarkos (Žin., 2012, Nr. 8-309) nustatyta tvarka.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Stanius
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    vyriausiasis veterinarijos gydytojas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: stanius@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena.Kur rasti informaciją apie naudojimasi tualetu maitinimo istaigos gamybinėse patalpose?Konkrečiai-dėl pašalinių asmenų naudojimosi tualetu.

    Laba diena,
    pagal Jūsų klausime paminėtus faktus informaciją galėtumėte rasti:

    Sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtintoje Lietuvos higienos normoje HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023; 2010, Nr. 142-7310).

    „11. Patalpose, kuriose tvarkomas maistas, įrankiai, įranga ir konstrukcijos turi būti švarios, prižiūrimos taip, kad neterštų maisto. Maisto tvarkymo vietose neturi būti kačių, šunų ar kitų gyvūnų augintinių, kurie gali kelti grėsmę maisto saugai. Viešojo maitinimo įmonių lankytojams turi būti sudarytos sąlygos pasinaudoti rankų plovimo įranga bei tualetu.“

    Atkreipiame dėmesį, kad pašaliniams asmenims gamybinėse patalpose lankytis draudžiama.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Norėjau sužinoti, kodėl ant brendžio (alkoholinio gėrimo) etikečių nerašoma pilna sudėtis, pvz. kiek ten yra brendžio, kiek vandens, kitų priedų (šiuo metu nėra pilnos informacijos apie produktą, taip kad ji yra pvz. sulčių pakelio). Ar nėra numatoma pareikalauti iš gamintojų teikti ant etikečių tokią informaciją?

    Laba diena,
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsakydama į Jūsų klausimą informuoja, kad vadovaujantis 2008 m. sausio 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 110/2008 dėl spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos
    Spiritiniai gėrimai, atitinkantys Reglamento II priedo 1–46 kategorijoms priskirtų produktų specifikacijas, juos apibūdinant, pateikiant ir ženklinant turi būti vadinami tame priede šiems gėrimams suteiktu prekiniu pavadinimu, Jūsų pateiktu atveju:
    Brandy arba Weinbrand yra spiritinis gėrimas:
    i) pagamintas iš vyno spirito, jungto arba ne su vyno distiliatu, distiliuoto iki ne didesnės kaip 94,8 tūrio proc. alkoholio koncentracijos, laikantis sąlygos, kad distiliato kiekis neviršytų 50 tūrio proc. galutiniame produkte esančio alkoholio;
    ii) brandintas ne mažiau kaip vienerius metus ąžuolinėse talpyklose arba ne mažiau kaip šešis mėnesius ąžuolinėse statinėse, kurių talpa mažesnė kaip 1 000 litrų;
    iii) kurio lakiųjų medžiagų, gautų vien tiktai distiliuojant ar perdistiliuojant naudotas žaliavas, kiekis yra ne mažesnis kaip 125 gramų hektolitre absoliutaus alkoholio;
    iv) kurio metanolio kiekis neviršija 200 gramų hektolitre absoliutaus alkoholio.
    b) Brandy arba Weinbrand minimali alkoholio koncentracija, išreikšta tūrio procentais, yra 36 %.
    c) Neįpilama praskiesto arba nepraskiesto alkoholio, kaip apibrėžta I priedo 5 punkte.
    d) Brandy ar Weinbrand nearomatizuojamas. Tai taikoma ir tradiciniams gamybos metodams.
    e) Brandy arba Weinbrand spalvai koreguoti savo sudėtyje gali turėti tik pridėtos karamelės.
     
    Jeigu spiritinis gėrimas vadinamas Brendžiu, vadinasi jis turi atitikti visas aukščiau minėtas sąlygas.
     
    Atkreipiame dėmesį, kad spiritinio gėrimo aprašyme, ženklinime arba jį pateikiant gali būti nurodytos žemės ūkio kilmės etilo alkoholio gamybai naudotos žaliavos, panaudotas kiekvienos rūšies žemės ūkio kilmės alkoholis turi būti nurodytas pagal sunaudotą kiekį mažėjančia tvarka.
    Tačiau sudėties nurodymas yra neprivalomas.
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
    Jonas Valuta

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 246 0965
    Faks. (8 5) 249 1717
    El.paštas: jvaluta@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki, teiraujuosi dėl HN 15:2005 (V.Ž., 2010, Nr. 142-7310) 22 punkto išaiškinimo. Jis sako: 22. Apdorojant šiluma maistą, kuris neskirtas valgyti žalias, būtina pakaitinti jį taip, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 ºC, išskyrus patiekalus, kuriems dėl kulinarinių ar technologinių priežasčių numatyta kitokia šiluminio apdorojimo temperatūra, jei tai neturi įtakos produkto saugai. Pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, turi būti laikomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose, esant juose ne žemesnei kaip 68º C temperatūrai, ir suvartotas pagaminimo dieną.“ Klausimas: ne žemesnė kaip 68º C temperatūra turi būti palaikoma gaminio viduje? ar šilumą palaikančiame įrenginyje? Dėkui

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad Lietuvos higienos normos HN 15:2005 (Žin., 2010, Nr. 142-7310) 22 punktas nurodo, kad pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, turi būti laikomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose, esant juose (įrenginiuose) ne žemesnei kaip 68º C temperatūrai.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Labas vakaras, Savo 9 men. mazyliui siandienu nupirkau "Hipp" arbatele (granuliuota). Zinoma, net nekilo mintis parduotuveje atidaryti dangteli ir patikrinti ar nenuplesta apsaugine plevele. Tai padariau tik tuometa, kai teko daryti atsigerima vaikui. Siandien parduotuve jau nebedirba. Noreciau pasiklausti, ar galiu prasyti parduotuves, kad grazintu pinigus uz preke? Pagarbiai, Gerda

    Laba diena,
    prašyti, kad grąžintų pinigus už prekę, galite. Turite turėti kasos čekį, kad prekę tikrai pirkote toje parduotuvėje. Galite prašyti pakeisti į indelį su apsaugos plėvele (ar tikrai yra apsauginė plėvelė?). Paprastai gali būti grąžinami tik nekokybiški maisto produktai, kitu atveju produktų grąžinimai negalimi, tačiau sakykite, kad nebuvo plėvelės, tokiu atveju pažeista produkto sauga, vaikas mažas. Jei atsisakytų pakeisti, pasakykite, kad kreipsitės į VMVT.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

Atgal