Dažnai užduodami klausimai

  • Rengiamas planas privataus vaikų darželio steigimui. Kokie konkretūs leidimai būtini iš Maisto ir veterinarijos tarnybos bei kokius dokumentus reikia pateikti?

    Atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, informuojame, kad kiekvienas maisto verslo operatorius, norintis vykdyti veiklą, privalo gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (MTSPP) (Žin., 2008, Nr. 123 - 4693).

    MTSPP išduoda teritorinių VMVT pareigūnai, įvertinę maisto tvarkymo veiklos sąlygas vietoje.
    Subjektai dėl pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę VMVT ir jai pateikti:
    * nustatytos formos prašymą,
    * maisto tvarkymo patalpų projektą su įrenginių, baldų ir t.t išdėstymu,
    * maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių ( darbuotojai turi būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos mokymo kursus),
    * dokumentus, reglamentuojančius Geros Higienos Praktikos (GHP) (galima nusipirkti „UAB AD Infinitum“ Išganytojo g.4, Vilnius) ar Rizikos veiksnių analizės ir svarbiujų valdymo taškų (RVASVT) principais pagrįsta savikontrolės sistema.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Valstybinės maisto ir vaterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė
    Tel. 8~5 249 1716
    El. p. anaciene@vet.lt

  • Perku kaime ožkos pieną. Pastebėjau, kad ant dugno atsiranda rausvos spalvos gleivėtos nuosėdos. Ar tai reiškia, kad ožkos kažkuo serga? Ar pienas gali būti pavojingas? Kur pieną galima būtu patikrinti? Ačiū.

    Atsiradus piene pakitimų, pieną vartoti maistui negalima. Pieną būtina ištirti laboratorijoje, kurią galima pasirinkti pagal gyvenamąją vietą. Visuose Nacionalinio veterinarijos ir maisto rizikos vertinimo instituto laboratorijose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžio bei kituose rajoninėse laboratorijose, kurios atlieka šį tyrimą.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

    Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė

  • Esu ūkininkas auginantis triušius mėsai. Norėčiau įsirengti skerdyklą triušiams skersti ( iki 600 vnt. per mėn.). Kur galėčiau rasti informacijos apie reikalavimus tokioms skerdykloms ir pan. Iš anksto dėkoju.

    Jūsų skerdykloje planuojamas triušių skerdimas pagal apimtis atitiktų kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai reikalavimus t.y. 600 vnt. per mėnesį arba ne daugiau 150 gyvūnų per savaitę. Tokio pajėgumo skerdykloms taikomi supaprastinti reikalavimai ir joms nėra suteikiamas veterinarinio patvirtinimo numeris. Tokio pajėgumo skerdykloms įrengti taikomi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1- 717 patvirtinti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai (Žin., 2005, Nr. 153-5667), kuriuse nustatyti tokių skerdyklų įrengimo ir šviežios mėsos tvarkymo reikalavimai. Dėl tokios skerdyklos įrengimo  Jums reikėtų kreiptis į teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, kurie Jums suteiks reikiamą informaciją dėl tokios skerdyklos įrengimo reikalavimų, o taip įregistravimo tvarkos teritorinėje VMVT.
     
    Atsakė:
    Jonas Stanius
    vyr. veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius
    VMVT, Veterinarijos sanitarijos skyrius

  • Stengiuosi vartoti kiek įmanoma natūralesnius produktus. Norfos parduotuvėje pamačiau Lay's firmos krosnyje keptus bulvių traškučius. Ant pakuotės buvo užrašyta no preservatives, no artificial colorants. Tik namuose vartydama pakelį pastebėjau, kad kt. pusėje mažomis raidelėmis kitoje pakelio pusėje parašyta, kad sudėtyje yra natrio gliutamato ir kt. panašių medžiagų. Ar jūsų nuomone tai nėra vartotojo apgaudinėjimas? Lauksiu Jūsų išaiškinimo.

    Laba diena,
     
    tokios kategorijos produktų, kaip paklausime Jus minite, pirkėjas turėtų daugiau dėmesio skirti ženklinimo etiketės skaitymui prekybos įmonėje: gamintojas konstatavo, kad traškučiuose nėra dažiklių, nėra konservantų, jų tur būt ir nedėjo, o mononatrio gliutomatas yra aromato ir skonio stipriklis, jau kitos kategorijos maisto priedas, jeigu iki galo būtumėte perskaičiusi etiketę, manau to produkto nesirinktumėte.Tačiau noriu informuoti, kad viena porcija tokių traškučių jūsų gyvenime nieko nekeis, tik jų nereikia dažnai naudoti, nes tai produktas, kurio mitybinė vertė yra menkavertė.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
    VMVT Maisto skyriaus
    Vyr. gydytoja-higienistė
    Rita Sadūnaitė
    Tel.: 8~5 249 1709
    El.p.: rsadunaite@vet.lt

  • Laba diena,norejau pasidometi,ar galima spausti obuoliu sultis ukiniam pastate "garazas"?vasaros metu ten vyksta suvirinimo darbai,o rudeni spaudzia obuoliu sultis,ar tai leistina?Aciu.

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad norit teikti sulčių spaudimo paslaugą, įmonė turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (Žin., 2008, Nr. 123-4693), būti susipažinusi su EB reglamento 852/2004 dėl maisto produktų higienos reikalavimais bei su Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) reikalavimais.

    Apie pastebėtą nelegalią gamybą ar nekokybiškus maisto produktus galite pranešti Valstybinėi maisto ir veterinarijos tarnybai nemokama visą parą veikiančia telefono linija (8~800) 40 403 arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje užpildyti vartotojo skundo/pranešimo dėl nekokybiškų maisto produktų bei viešojo maitinimo įmonių teikiamų paslaugų elektroninę formą-anketą.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.
    Atsakymą parengė:

    Inga Keniausytė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19,  07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 17 12
    Faks. (8 5) 249 17 17
    El.paštas: ikeniausyte@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norėčiau sužinoti kur galima ištirti mėsos gaminio produktą nustatan jų sudėtį ir kiekį procentais? Ačiu už atsakymą.

    Laba diena,

    Mėsos gaminių sudėties (kokybės rodiklių) tyrimai atleikami Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje (J. Kairiūkščio g. 10  Vilnius).  Informacija:  tel. (8 5) 278 0470, faksas (8 5) 278 0471,  el. paštas nmvrvi@vet.lt
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
     
    Viktorija Septilkienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 17 08
    Faks. (8 5) 249 17 17
    El.paštas: vseptilkiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Ar vaikų maistelyje galima naudoti maisto priedus? Ačiū

    Laba diena,
     
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsakydama į Jūsų klausimą, informuoja, kad kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose maisto priedai nėra naudojami išskyrus konkrečiai numatytus atvejus. Kokie maisto priedai kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose gali būti naudojami ir kokiomis sąlygosmis, nurodyta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 patvirtintoje Lietuvos higienos normoje HN 53:2010 "Leidžiami naudoti maisto priedai" 11 priede.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vaida Svetulevičiūtė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų g. 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    vsvetuleviciute@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, noriu atidaryti pilstomo alaus parduotuvę. Kokius reikalavimus turi ivykdyti tokio tipo istaiga pries pradedama veiklą. Dekoju už atsakymą.

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsakydama į Jūsų pateiktą klausimą, informuoja, kad pirmiausia Jums reikia turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

    Visa informacija dėl pažymėjimo išdavimo galite rasti paspaudę šią nuorodą:
    http://vmvt.lt/node/596

    Jeigu kils papildomų klausimų, prašome kreiptis nurodytais telefonais.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Valuta
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 246 0965
    Faks. (8 5) 249 1717
    El.paštas: jvaluta@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Noriu pradėti dirbti pagal verslo liudijimą, prekiauti iš autoparduotuvės duonos ir pyrago gaminiais visoje Lietuvoje. Automobilis, kaip autoparduotuvė, yra registruotas Vilniaus m. Kokių dokumentų gali reikalauti maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius atliekantis patikrinimą.

    Laba diena,

    informuojame, kad norėdami vykdyti veiklą privalote turėti:
    1. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda  pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
    2. Maisto produktų, kuriais prekiausite palydinčius dokumentus.
    3. Būti pasitikrinus sveikatą (medicininė knygelė). Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka, būti išklausiusiam higienos įgudžių mokymus (turėti pažymėjimą).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, noriu paklausti, kokius dokumentus reikia pristatyti teritorinei VMVT norint pratęsti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad turite vadovautis Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimų išdavimo tvarka (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
    Jeigu Jūsų įmonėje nesikeitė maisto gamybos technologijos, įranga, pajėgumai, veikla, tuomet atsineškite savo besibaigiantį pažymėjimą - jis bus automatiškai pakeistas nauju.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Rita Sadūnaitė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1709
    El. paštas: rsadunaite@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Noriu pradėti dirbti pagal verslo liudijimą, gaminti konditerijos gaminius renginiams, šventėms (ne parduotuvėms), gaminti gaminius norėčiau namuose. Kokie konkretūs reikalavimai virtuvei yra keliami norint gauti higienos pažymą iš jūsų tarnybos? Dėkoju iš anksto,

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad kepant kepinius ir juos norint teikti į rinką vartotojams būtina susipažinti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 metų spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ reikalavimais (Žin., 2008, Nr.123-4693).
    Reikia turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Dėl šios informacijos ir patalpų įrengimo, tame tarpe ir namų sąlygomis (ir Jūsų atveju) bei geros higienos praktikos taisyklių taikymo, kurios skirtos padėti praktiškai įgyvendinti Europos Sąjungos ir Nacionalinius teisės aktų reikalavimus kepinių kepimo įmonėse prašome kreiptis: Vilniuje į VILNIAUS VMVT (Siesikų g. 15, Vilnius. tel. 2491700, 2491677, 2491674), Kaune - į Kauno VMVT (Laisvės al. 36, Tel 837  423559. 490380). Jei gyvenate kitame mieste kreipkitės pagal gyvenamą vietą į teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Jums suteiks visą Jus dominančią informaciją.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vida Jarošienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1714
    El. paštas: vjarosiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, norejau pasiklausti, ar galima darzeliuose likusi maista nuo vaiku supylineti i siuksliu maisus, iskaitant ir sriuba, ir tuos maisus ismesti i paprastus siuksliu konteinerius?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad maisto atliekos skirstomos į gyvūninės kilmės ir negyvūninės kilmės. Gyvūninės kilmės atliekos (gyvūniniai maisto produktai: kaulai, mėsos likučiai, kiaušiniai, jų lukštai, produktai, kurie netinkami naudoti maistui, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, supeliję, supuvę, sugleivėję ir pan.). Šios kilmės atliekos turi būti surenkamos ir laikomos atskirai sandariose talpose. Šias atliekas išveža ir utilizuoja Gyvūnines atliekas tvarkančios įmonės.

    Negyvūninės kilmės atliekos: daržovės, jų likučiai ir pan. surenkamos atskirai ir išnešamos į uždarus konteinerius, jas išveža komunalines atliekas tvarkančios tarnybos.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Norėčiau paklausti, kokius tyrimus reikia pasidaryti norint parduoti pieną prie namų? Ačiū

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad reikalavimai, kurių privalu laikytis norint parduoti pieną ir jo produktus tiesiogiai vartotojams numatyti 2010 m. balandžio 7 d. įsakyme Nr. B1-143 "Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymo Nr. B1-251 "Dėl reikalavimų pieno produktų gamybai ūkiuose ir jo pardavimui patvirtinimo" pakeitimo" (Žin., 2010, Nr. 42-2054). Numatyti žalio pieno tyrimai atliekami VĮ "Pieno tyrimai" laboratorijoje.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Antonina Greičiuvienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1708
    El. paštas: agreiciuviene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • AR GALI KAVINES GAMINTI IR TIEKTI VARTOTOJAMS MAISTO PRODUKTUS NETUREDAMOS KARSTO VANDENS INDU PLOVIMUI

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad Geros higienos praktikos taisyklės viešojo maitinimo įmonėms numato, kad viešojo maitinimo paslaugas tiekiančioje įmonėje turi būti tiek šaltas, tiek karštas vanduo (indų plovimui taip pat).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt
     

    121. Sveiki, noriu pradeti veikla sumaisto produktais. Tai butu maisto pristatymas i namus. PAts neauginu. Tiesiog is ukinininku superkame ir pristatome zmonems. Kokiu tam reiktu leidimu susijusiu su maistu?
    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad fizinis arba juridinis asmuo, vykdantis maisto tvarkymą, turi turėti  Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda  pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Ar gali būti naudojamas pavadinimas: "Natūrali sardinių filė su aliejumi"? Ačiū

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad tiekiant į Lietuvos rinką žuvies konservus, konservų ženklinime pavadinimas "Natūrali sardinių filė su aliejumi" negali būti naudojamas - turi būti ,,Sardinių filė su aliejumi", nes konservų gamybos metu atliekant terminį apdorojimą iš esmės pakeičiamas produktas, jis netenka pirminių natūralaus  produkto savybių. Tai, kad gamyboje naudojami tik natūralūs ingredientai (druska ir natūralūs prieskoniai) neleidžia produktą įvardyti natūraliu.
    Šiuo atveju konservų pavadinime panaudotas terminas ,,natūrali" negali būti taikomas ir pagal  2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamento (EB) Nr. 1924/2006 dėl teiginių apie maisto produktų maistingumą ir sveikatingumą (OL 2007 l 12, p.3)  nuostatas dėl maisto produkto maistingumo.
    Maisto produktų ženklinimo reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 patvirtinta higienos norma HN 119:2002 "Maisto produktų ženklinimas" (Žin., 2003, Nr. 13-530). Šios higienos normos 11 punkte nurodoma, kad ženklinimas ir jo būdai neturi klaidinti pirkėjo dėl maisto produkto charakteristikų, priskirto poveikio arba savybių, kurių jis iš tikrųjų neturi, bei užuominas apie ypatingas maisto produkto savybes, nors tokias savybes turi visi panašūs maisto produktai. Šios nuostatos taikomos ir termino "natūralus" vartojimui ženklinant maisto produktus. Nepažeidžiant specialiųjų teisės aktų reikalavimų, kuriuose įteisintas termino "natūralus" vartojimas ženklinant tam tikrus maisto produktus, toks ženklinimas gali būti taikomas. Taikymo pavyzdžiu gali būti  Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 23 d. įsakymu Nr. V-758 patvirtinta higienos norma HN 28:2003 "Natūralaus mineralinio vandens ir šaltinio vandens naudojimo ir pateikimo į rinką reikalavimai" (Žin., 2004, Nr. 7-154) ženklinant  pavadinime gali būti "Natūralus mineralinis vanduo".
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Stanius
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    vyriausiasis veterinarijos gydytojas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: stanius@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norėčiau paklausti, ar galima ir kokius reikalavimus turi atitikti mano virtuvė, norint gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Norėčiau virtuvėje tepti sumuštinius ir juos pardavinėti. O gal dar kokių nors pažymų reikia? Iš anksto ačiū.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad reikalavimus viešojo maitinimo patalpoms reglamentuoja:
    1.      2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319).

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004R0852:...

    Reikalavimus maitinimo patalpoms reglamentuoja I ir II skyrius.

    2.      Sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023; 2008, Nr. 119-4522; 2010, Nr. 142-7310).

    http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=261668

     
    Visi maistą tvarkantys subjektai: gaminantys, perdirbantys, pakuojantys, laikantys, saugantys, tiekiantys, gabenantys, parduodantys ar vykdantys kitokį poveikį maistui,  privalo kreiptis į atitinkamą teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau – VMVT) dėl Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo (MTSPP) gavimo. Teritorinių VMVT kontaktinius duomenis galima rasti: http://vmvt.lt/kontaktai .

    Siekdami gauti MTSPP, subjektai turi pateikti šiuos dokumentus:

    1. nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo (Žin., 2008, Nr. 123-4693, 2 priedas);

    2. maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

    3. maisto tvarkymo proceso aprašymą (pvz.: prekyba nefasuotais produktais, pagamintų patiekalų išvežiojimas ir kt.), projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių, steigiamuose subjektuose – numatomą subjekto darbuotojų skaičių;

    4. dokumentus, reglamentuojančius Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais pagrįstą savikontrolės sistemą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) nuostatomis;

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vita Šturmienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1707
    El. paštas: vsturmiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norejau jusu pasiteirauti ar veterinarijos tarnyba gali tikrinti kasa, kiek yra joje pinigu ir kiek esu ismuses. Nuosirdziai laukiu atsakymo Pagarbiai, Darius Milius

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau - VMVT), atsakydama į Jūsų klausimą, informuoja, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisių pažeidimo kodekso (toliau – ATPK) (Žin., 1985, Nr. 1-1) 259(1) straipsnio 2 dalies 1 punkto 11 papunkčiu, VMVT pareigūnai, vykdydami valstybinę kontrolę, turi teisę surašyti administracinių teisių pažeidimų protokolus dėl  ATPK 1633 – 1636 straipsnių: 1633 straipsnis - Prekyba ar paslaugos be kasos aparatų; 1634 straipsnis - Kasos aparatų naudojimo tvarkos pažeidimas; 1635 straipsnis - Kasos aparatų eksploatavimo ar kasos operacijų tvarkos pažeidimas; 1636 straipsnis - Kasos kvito už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas likvidavimas. Protokolus, kuriuose fiksuojami nustatyti minėtų straipsnių pažeidimai, VMVT pasiunčia Valstybinėms mokesčių inspekcijoms (pagal ATPK 2461 str.), kurios nagrinėja šias administracinės teisės pažeidimų bylas ir skiria nuobaudas.

    Taip pat, vadovaujantis Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-355 (Žin., 2009, Nr. 61-2442; 2011, Nr. 16-742), 28 punktu, VMVT atsakinga už prekyvietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų saugos ir atsekamumo kontrolę.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Raimondas Andrijauskas
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Teisės skyriaus l. e. p. vedėjas
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1710
    El. paštas: randrijauskas@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki, Noriu pasiteirauti kokių dokumentų reikia prekybai mugėje? Butu prekiaujama meduoliais. Nuo kokio amžiaus vaikai tai gali daryti? Pagarbiai, Lina.

    Laba diena,
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsako į Jūsų klausimus:
    1. Prekiautojas turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą , kurį išduoda teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. (Žin., 2008, Nr. 123-4693)
    2. Prekėms reikia turėti palydinčius dokumentus.
    3. Būti pasitikrinus sveikatą ir išklausius higienos mokymus.
    4. Kokio amžiaus vaikai gali prekiauti, jus pakonsultuos Valstybinės darbo inspekcijos specialistai tel. Nr. (8 5) 213 9772.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Sveiki, ar gali kaimo parduotuvė prekiauti sveriamais šaldytais žuvies piršteliais ir šaldytais koldūnais. Parduotuvėje nėra savitarnos skyriaus.

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad Sušaldyti produktai vartotojams turi būti pateikiami (parduodami) gamintojo pakuotėje ir teisingai suženklinti pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus.

    Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 3 d. įsakymu Nr. 33 „Dėl Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 12-309), 11 punkte nurodyta, kad „galutiniam vartotojui tiekiami greitai užšaldyti maisto produktai turi būti įpakuoti į tinkamą pirminę pakuotę, kuri juos apsaugotų nuo mikrobiologinės ar kitokios išorinės taršos ir apdžiūvimo, ir išlikti toje pakuotėje iki pardavimo“. Atitinkama nuostata yra įtvirtinta ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. vasario 26 d įsakyme Nr. B1-163 „Dėl prekybos maisto produktais“ (Žin., 2004, Nr. 33-1093).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, norejau paklausti, ko reikia, norint pardavineti savos gamybos duonos gaminius?Aciu uz atsakyma

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad kepant kepinius ir juos norint teikti į rinką vartotojams būtina susipažinti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 metų spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ reikalavimais (Žin., 2008, Nr.123-4693).

    Reikia turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Dėl šios informacijos ir patalpų įrengimo, tame tarpe ir kepimo namų sąlygomis, klausimo bei geros higienos praktikos taisyklių taikymo, kurios skirtos padėti praktiškai įgyvendinti Europos Sąjungos ir Nacionalinius teisės aktų reikalavimus kepinių kepimo įmonėse, prašome kreiptis pagal gyvenamą vietą į teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Jums suteiks visą Jus dominančią informaciją.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vida Jarošienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1714
    El. paštas: vjarosiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

Atgal