Dažnai užduodami klausimai

  • Rengiamas planas privataus vaikų darželio steigimui. Kokie konkretūs leidimai būtini iš Maisto ir veterinarijos tarnybos bei kokius dokumentus reikia pateikti?

    Atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, informuojame, kad kiekvienas maisto verslo operatorius, norintis vykdyti veiklą, privalo gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (MTSPP) (Žin., 2008, Nr. 123 - 4693).

    MTSPP išduoda teritorinių VMVT pareigūnai, įvertinę maisto tvarkymo veiklos sąlygas vietoje.
    Subjektai dėl pažymėjimo gavimo turi kreiptis į atitinkamą teritorinę VMVT ir jai pateikti:
    * nustatytos formos prašymą,
    * maisto tvarkymo patalpų projektą su įrenginių, baldų ir t.t išdėstymu,
    * maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis, subjekto darbuotojų skaičių ( darbuotojai turi būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos mokymo kursus),
    * dokumentus, reglamentuojančius Geros Higienos Praktikos (GHP) (galima nusipirkti „UAB AD Infinitum“ Išganytojo g.4, Vilnius) ar Rizikos veiksnių analizės ir svarbiujų valdymo taškų (RVASVT) principais pagrįsta savikontrolės sistema.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Valstybinės maisto ir vaterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė
    Tel. 8~5 249 1716
    El. p. anaciene@vet.lt

  • Perku kaime ožkos pieną. Pastebėjau, kad ant dugno atsiranda rausvos spalvos gleivėtos nuosėdos. Ar tai reiškia, kad ožkos kažkuo serga? Ar pienas gali būti pavojingas? Kur pieną galima būtu patikrinti? Ačiū.

    Atsiradus piene pakitimų, pieną vartoti maistui negalima. Pieną būtina ištirti laboratorijoje, kurią galima pasirinkti pagal gyvenamąją vietą. Visuose Nacionalinio veterinarijos ir maisto rizikos vertinimo instituto laboratorijose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžio bei kituose rajoninėse laboratorijose, kurios atlieka šį tyrimą.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

    Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė

  • Esu ūkininkas auginantis triušius mėsai. Norėčiau įsirengti skerdyklą triušiams skersti ( iki 600 vnt. per mėn.). Kur galėčiau rasti informacijos apie reikalavimus tokioms skerdykloms ir pan. Iš anksto dėkoju.

    Jūsų skerdykloje planuojamas triušių skerdimas pagal apimtis atitiktų kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai reikalavimus t.y. 600 vnt. per mėnesį arba ne daugiau 150 gyvūnų per savaitę. Tokio pajėgumo skerdykloms taikomi supaprastinti reikalavimai ir joms nėra suteikiamas veterinarinio patvirtinimo numeris. Tokio pajėgumo skerdykloms įrengti taikomi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1- 717 patvirtinti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai (Žin., 2005, Nr. 153-5667), kuriuse nustatyti tokių skerdyklų įrengimo ir šviežios mėsos tvarkymo reikalavimai. Dėl tokios skerdyklos įrengimo  Jums reikėtų kreiptis į teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, kurie Jums suteiks reikiamą informaciją dėl tokios skerdyklos įrengimo reikalavimų, o taip įregistravimo tvarkos teritorinėje VMVT.
     
    Atsakė:
    Jonas Stanius
    vyr. veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius
    VMVT, Veterinarijos sanitarijos skyrius

  • Stengiuosi vartoti kiek įmanoma natūralesnius produktus. Norfos parduotuvėje pamačiau Lay's firmos krosnyje keptus bulvių traškučius. Ant pakuotės buvo užrašyta no preservatives, no artificial colorants. Tik namuose vartydama pakelį pastebėjau, kad kt. pusėje mažomis raidelėmis kitoje pakelio pusėje parašyta, kad sudėtyje yra natrio gliutamato ir kt. panašių medžiagų. Ar jūsų nuomone tai nėra vartotojo apgaudinėjimas? Lauksiu Jūsų išaiškinimo.

    Laba diena,
     
    tokios kategorijos produktų, kaip paklausime Jus minite, pirkėjas turėtų daugiau dėmesio skirti ženklinimo etiketės skaitymui prekybos įmonėje: gamintojas konstatavo, kad traškučiuose nėra dažiklių, nėra konservantų, jų tur būt ir nedėjo, o mononatrio gliutomatas yra aromato ir skonio stipriklis, jau kitos kategorijos maisto priedas, jeigu iki galo būtumėte perskaičiusi etiketę, manau to produkto nesirinktumėte.Tačiau noriu informuoti, kad viena porcija tokių traškučių jūsų gyvenime nieko nekeis, tik jų nereikia dažnai naudoti, nes tai produktas, kurio mitybinė vertė yra menkavertė.
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
    VMVT Maisto skyriaus
    Vyr. gydytoja-higienistė
    Rita Sadūnaitė
    Tel.: 8~5 249 1709
    El.p.: rsadunaite@vet.lt

  • Laba diena,norejau pasidometi,ar galima spausti obuoliu sultis ukiniam pastate "garazas"?vasaros metu ten vyksta suvirinimo darbai,o rudeni spaudzia obuoliu sultis,ar tai leistina?Aciu.

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad norit teikti sulčių spaudimo paslaugą, įmonė turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (Žin., 2008, Nr. 123-4693), būti susipažinusi su EB reglamento 852/2004 dėl maisto produktų higienos reikalavimais bei su Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) reikalavimais.

    Apie pastebėtą nelegalią gamybą ar nekokybiškus maisto produktus galite pranešti Valstybinėi maisto ir veterinarijos tarnybai nemokama visą parą veikiančia telefono linija (8~800) 40 403 arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje užpildyti vartotojo skundo/pranešimo dėl nekokybiškų maisto produktų bei viešojo maitinimo įmonių teikiamų paslaugų elektroninę formą-anketą.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.
    Atsakymą parengė:

    Inga Keniausytė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19,  07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 17 12
    Faks. (8 5) 249 17 17
    El.paštas: ikeniausyte@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Norėčiau sužinoti kur galima ištirti mėsos gaminio produktą nustatan jų sudėtį ir kiekį procentais? Ačiu už atsakymą.

    Laba diena,

    Mėsos gaminių sudėties (kokybės rodiklių) tyrimai atleikami Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje (J. Kairiūkščio g. 10  Vilnius).  Informacija:  tel. (8 5) 278 0470, faksas (8 5) 278 0471,  el. paštas nmvrvi@vet.lt
     
    Dėkojame už pateiktą klausimą.
     
    Atsakymą parengė:
     
    Viktorija Septilkienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Veterinarijos sanitarijos skyriaus
    Vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 17 08
    Faks. (8 5) 249 17 17
    El.paštas: vseptilkiene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, Ar vaikų maistelyje galima naudoti maisto priedus? Ačiū

    Laba diena,
     
    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsakydama į Jūsų klausimą, informuoja, kad kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose maisto priedai nėra naudojami išskyrus konkrečiai numatytus atvejus. Kokie maisto priedai kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose gali būti naudojami ir kokiomis sąlygosmis, nurodyta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 patvirtintoje Lietuvos higienos normoje HN 53:2010 "Leidžiami naudoti maisto priedai" 11 priede.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Vaida Svetulevičiūtė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
    Siesikų g. 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    vsvetuleviciute@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, noriu atidaryti pilstomo alaus parduotuvę. Kokius reikalavimus turi ivykdyti tokio tipo istaiga pries pradedama veiklą. Dekoju už atsakymą.

    Laba diena,

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsakydama į Jūsų pateiktą klausimą, informuoja, kad pirmiausia Jums reikia turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

    Visa informacija dėl pažymėjimo išdavimo galite rasti paspaudę šią nuorodą:
    http://vmvt.lt/node/596

    Jeigu kils papildomų klausimų, prašome kreiptis nurodytais telefonais.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Jonas Valuta
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 246 0965
    Faks. (8 5) 249 1717
    El.paštas: jvaluta@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena. Noriu pradėti dirbti pagal verslo liudijimą, prekiauti iš autoparduotuvės duonos ir pyrago gaminiais visoje Lietuvoje. Automobilis, kaip autoparduotuvė, yra registruotas Vilniaus m. Kokių dokumentų gali reikalauti maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius atliekantis patikrinimą.

    Laba diena,

    informuojame, kad norėdami vykdyti veiklą privalote turėti:
    1. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, kurį išduoda  pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė VMVT, vadovaudamasi  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu  Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
    2. Maisto produktų, kuriais prekiausite palydinčius dokumentus.
    3. Būti pasitikrinus sveikatą (medicininė knygelė). Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka, būti išklausiusiam higienos įgudžių mokymus (turėti pažymėjimą).

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Aurelija Načienė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1716
    El.paštas: anaciene@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

  • Laba diena, noriu paklausti, kokius dokumentus reikia pristatyti teritorinei VMVT norint pratęsti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą?

    Laba diena,
    atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad turite vadovautis Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimų išdavimo tvarka (Žin., 2008, Nr. 123-4693).
    Jeigu Jūsų įmonėje nesikeitė maisto gamybos technologijos, įranga, pajėgumai, veikla, tuomet atsineškite savo besibaigiantį pažymėjimą - jis bus automatiškai pakeistas nauju.

    Dėkojame už pateiktą klausimą.

    Atsakymą parengė:
    Rita Sadūnaitė
    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
    Maisto skyriaus vyriausioji specialistė
    Siesikų 19, 07170 Vilnius
    Tel. (8 5) 249 1709
    El. paštas: rsadunaite@vet.lt
    http://www.vmvt.lt

Atgal